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dc.contributor.author
Antacli, Julieta Carolina  
dc.contributor.author
Hernando, Marcelo Pablo  
dc.contributor.author
De Troch, M.  
dc.contributor.author
Malanga, Gabriela Fabiana  
dc.contributor.author
Mendiolar, Manuela  
dc.contributor.author
Hernández, D. R.  
dc.contributor.author
Varela, D. E.  
dc.contributor.author
Antoni, Julieta Silvina  
dc.contributor.author
Sahade, Ricardo Jose  
dc.contributor.author
Schloss, Irene Ruth  
dc.date.available
2022-12-26T17:48:26Z  
dc.date.issued
2021-10-10  
dc.identifier.citation
Antacli, Julieta Carolina; Hernando, Marcelo Pablo; De Troch, M.; Malanga, Gabriela Fabiana; Mendiolar, Manuela; et al.; Ocean warming and freshening effects on lipid metabolism in coastal Antarctic phytoplankton assemblages dominated by sub-Antarctic species; Elsevier; Science of the Total Environment; 790; 10-10-2021; 1-16  
dc.identifier.issn
0048-9697  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/182363  
dc.description.abstract
Marine phytoplankton can utilize different strategies to cope with ocean warming and freshening from glacialmelting in polar regions, which are disproportionally impacted by global warming. In the present study, we investigatedthe individual and combined effects of a 4 °C increase in seawater temperature (T+) and a 4 psu decreasein salinity (S−) from ambient values on biomass, nutrient use, fatty acid composition and lipid damagebiochemistry of natural phytoplankton assemblages from Potter Cove (25 de Mayo/King George Island,Antarctica). Experiments were conducted by exposing the assemblages to four treatments during a 7-day incubationperiod using microcosm located along shore from January 23 to 31, 2016. The N:P ratio decreased in alltreatments from day 4 onwards, but especially under high temperature (T+). Lipid damage was mainly detected under S0T+ and S−T+ conditions, and it decreased when the production of the antioxidant α-tocopherol increased.This antioxidant protection resulted in a build-up of phytoplankton biomass, especially at T+. Underthe combined effect of both stressors (S−T+), the concentration of ω3 fatty acids increased, potentially leadingto higher-quality FA composition. These results, which were related to the dominance of sub-Antarctic speciesin phytoplankton assemblages, contribute to the understanding of the potential consequences of oceanwarmingand increase seawater freshening on the trophic webs of the Southern Ocean.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Coastal Antarctica  
dc.subject
Fatty Acids  
dc.subject
Lipid Damage  
dc.subject
Phytoplankton  
dc.subject
Salinity decrease  
dc.subject
Temperature increase  
dc.subject.classification
Oceanografía, Hidrología, Recursos Hídricos  
dc.subject.classification
Ciencias de la Tierra y relacionadas con el Medio Ambiente  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Ocean warming and freshening effects on lipid metabolism in coastal Antarctic phytoplankton assemblages dominated by sub-Antarctic species  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-21T15:17:59Z  
dc.identifier.eissn
1879-1026  
dc.journal.volume
790  
dc.journal.pagination
1-16  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Antacli, Julieta Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Diversidad y Ecología Animal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Diversidad y Ecología Animal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hernando, Marcelo Pablo. Comisión Nacional de Energía Atómica. Gerencia de Área de Aplicaciones de la Tecnología Nuclear. Departamento de Radiobiología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: De Troch, M.. University of Ghent; Bélgica  
dc.description.fil
Fil: Malanga, Gabriela Fabiana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mendiolar, Manuela. Instituto Nacional de Investigaciones y Desarrollo Pesquero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hernández, D. R.. Instituto Nacional de Investigaciones y Desarrollo Pesquero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Varela, D. E.. University of Victoria; Canadá  
dc.description.fil
Fil: Antoni, Julieta Silvina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. División Ficología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sahade, Ricardo Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Diversidad y Ecología Animal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Diversidad y Ecología Animal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schloss, Irene Ruth. Ministerio de Relaciones Exteriores, Comercio Interno y Culto. Dirección Nacional del Antártico. Instituto Antártico Argentino; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Science of the Total Environment  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0048969721029508  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.147879