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dc.contributor.author
Gomez Mattson, Milagros Lucia
dc.contributor.author
Sozzi, Agustina
dc.contributor.author
Corfield, Rocío
dc.contributor.author
Gagneten, Maite
dc.contributor.author
Franceschinis, Lorena Edith
dc.contributor.author
Schebor, Carolina Claudia
dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol
dc.date.available
2022-12-22T12:37:51Z
dc.date.issued
2022-03
dc.identifier.citation
Gomez Mattson, Milagros Lucia; Sozzi, Agustina; Corfield, Rocío; Gagneten, Maite; Franceschinis, Lorena Edith; et al.; Colorant and antioxidant properties of freeze-dried extracts from wild berries: use of ultrasound-assisted extraction method and drivers of liking of colored yogurts; Springer India; Journal of Food Science and Technology; 59; 3; 3-2022; 944-955
dc.identifier.issn
0022-1155
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/182145
dc.description.abstract
This work aimed at developing powders rich in antioxidants and pigments from two wild berries: maqui (Aristotelia chilensis) and murra (Rubus ulmifolius). Fruits were subjected to successive ultrasound-assisted extractions (UAE) and then freeze-dried. Physical properties, anthocyanin stability of powders, and their performance as natural colorants in yogurts were evaluated. The optimum extraction methods were: UAE for 10 min in murra, and without UAE (control) in maqui, with juice extraction yields ranging between 80 and 82%. Maqui powder exhibited ≈ 2.8 times more polyphenol and anthocyanin content than murra. However, murra powder showed better stability characteristics as powder colorant since it exhibited greater protection of anthocyanins by means of copigmentation phenomena. Regarding consumer's perception of colored yogurt, samples with 4% and 8% maqui powder could be considered as future prototypes to be launched into the market. The obtained powders may be used in different industrial food applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer India
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject
CONSUMER´S PERCEPTION
dc.subject
FREEZE-DRIED POWDERS
dc.subject
MAQUI
dc.subject
MURRA
dc.subject
NATURAL COLORANTS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Colorant and antioxidant properties of freeze-dried extracts from wild berries: use of ultrasound-assisted extraction method and drivers of liking of colored yogurts
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-22T00:26:04Z
dc.identifier.eissn
0975-8402
dc.journal.volume
59
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
944-955
dc.journal.pais
India
dc.journal.ciudad
Nueva Delhi
dc.description.fil
Fil: Gomez Mattson, Milagros Lucia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sozzi, Agustina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Corfield, Rocío. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gagneten, Maite. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Franceschinis, Lorena Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-021-05096-3
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-021-05096-3
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