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dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi  
dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.contributor.author
Idrovo Encalada, Alondra Mariela  
dc.contributor.author
Zukowski, Enzo Fernando  
dc.contributor.author
Higuera Coelho, Ricardo Alejandro  
dc.date.available
2022-12-22T11:07:55Z  
dc.date.issued
2021-09  
dc.identifier.citation
Gerschenson, Lia Noemi; Fissore, Eliana Noemi; Rojas, Ana Maria Luisa; Idrovo Encalada, Alondra Mariela; Zukowski, Enzo Fernando; et al.; Pectins obtained by ultrasound from agroindustrial by-products; Elsevier; Food Hydrocolloids; 118; 9-2021; 1-18  
dc.identifier.issn
0268-005X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/182118  
dc.description.abstract
Agroindustrial wastes and by-products from crops can be used for the extraction of valuable components such as pectins, contributing to sustainability and environmental protection. Pectins are complex polysaccharides of the plant cell-walls where fulfill important biological functions, showing high hydration capacity, swelling, thickening, and gelling effects. These features are also of technological interest to the food and pharmaceutical industries. Pectin extraction by conventional techniques involves high-temperature stages and the use of mineral acids which cause deteriorating reactions, loss of functionality, and decreased yield. The acidic and/or alkaline waste streams generated produce environmental pollution and additional costs for effluent treatments. Ultrasound-assisted extraction of pectin allows using less solvent and reduces the environmental impact in terms of energy and time. The present paper reviews some selected bibliography published in the last years concerning the pectin isolation from agroindustrial by-products by means of ultrasound-assisted techniques. A brief revision about pectin structure including the latest results published in relation to interactions with other cell-wall polymers is presented to understand to what extent pectins are modified by the extractive conditions used. The incidence of ultrasound on the yield, chemical structure, molecular weight, and functional properties is discussed concluding that more systematic studies that consider not only the yield but also the process conditions, the chemical composition of the extractant, the chemical structure and functionality of the product, are necessary to have a solid database for process optimization. Moreover, ultrasound combined with other non-conventional techniques can help achieve an efficient extraction, minimizing non-desired changes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FRUIT AND VEGETABLE  
dc.subject
NON-CONVENTIONAL METHODS  
dc.subject
PECTIN EXTRACTION  
dc.subject
ULTRASOUND  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Pectins obtained by ultrasound from agroindustrial by-products  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-06T19:49:41Z  
dc.journal.volume
118  
dc.journal.pagination
1-18  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Idrovo Encalada, Alondra Mariela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zukowski, Enzo Fernando. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Higuera Coelho, Ricardo Alejandro. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.journal.title
Food Hydrocolloids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2021.106799