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dc.contributor.author
Pérez, Pablo Federico
dc.contributor.author
Ollé Resa, Carolina Patricia
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi
dc.contributor.author
Jagus, Rosa Juana
dc.date.available
2022-12-21T17:49:09Z
dc.date.issued
2021-01
dc.identifier.citation
Pérez, Pablo Federico; Ollé Resa, Carolina Patricia; Gerschenson, Lia Noemi; Jagus, Rosa Juana; Addition of Zein for the Improvement of Physicochemical Properties of Antimicrobial Tapioca Starch Edible Film; Springer; Food and Bioprocess Technology; 14; 2; 1-2021; 262-271
dc.identifier.issn
1935-5130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/182068
dc.description.abstract
This work aimed to investigate the improvement of the performance of edible films based on tapioca starch containing natamycin and nisin, by the addition of zein. For that purpose, the effects on the physicochemical and antimicrobial properties of the developed films were evaluated. Results indicated that the addition of zein changed physicochemical properties, without altering the antimicrobial bioavailability of the films. The addition of zein improved the mechanical properties of the films, increasing the firmness at break and reducing the strain at break and also turned the films more yellow. Even more, in the presence of antimicrobials, the zein reduced water vapor permeability and water solubility and increased hydrophobicity.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
EDIBLE FILMS
dc.subject
NATURAL ANTIMICROBIALS
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES
dc.subject
TAPIOCA STARCH
dc.subject
ZEIN
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Addition of Zein for the Improvement of Physicochemical Properties of Antimicrobial Tapioca Starch Edible Film
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-21T23:59:38Z
dc.journal.volume
14
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
262-271
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Pérez, Pablo Federico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ollé Resa, Carolina Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Jagus, Rosa Juana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11947-020-02565-z
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-020-02565-z
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