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dc.contributor.author
Pérez, Pablo Federico  
dc.contributor.author
Ollé Resa, Carolina Patricia  
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi  
dc.contributor.author
Jagus, Rosa Juana  
dc.date.available
2022-12-21T17:49:09Z  
dc.date.issued
2021-01  
dc.identifier.citation
Pérez, Pablo Federico; Ollé Resa, Carolina Patricia; Gerschenson, Lia Noemi; Jagus, Rosa Juana; Addition of Zein for the Improvement of Physicochemical Properties of Antimicrobial Tapioca Starch Edible Film; Springer; Food and Bioprocess Technology; 14; 2; 1-2021; 262-271  
dc.identifier.issn
1935-5130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/182068  
dc.description.abstract
This work aimed to investigate the improvement of the performance of edible films based on tapioca starch containing natamycin and nisin, by the addition of zein. For that purpose, the effects on the physicochemical and antimicrobial properties of the developed films were evaluated. Results indicated that the addition of zein changed physicochemical properties, without altering the antimicrobial bioavailability of the films. The addition of zein improved the mechanical properties of the films, increasing the firmness at break and reducing the strain at break and also turned the films more yellow. Even more, in the presence of antimicrobials, the zein reduced water vapor permeability and water solubility and increased hydrophobicity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
EDIBLE FILMS  
dc.subject
NATURAL ANTIMICROBIALS  
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES  
dc.subject
TAPIOCA STARCH  
dc.subject
ZEIN  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Addition of Zein for the Improvement of Physicochemical Properties of Antimicrobial Tapioca Starch Edible Film  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-21T23:59:38Z  
dc.journal.volume
14  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
262-271  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Pérez, Pablo Federico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ollé Resa, Carolina Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jagus, Rosa Juana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioprocess Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11947-020-02565-z  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11947-020-02565-z