Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Bordón, María Gabriela
dc.contributor.author
Alasino, Noelia Pia Ximena
dc.contributor.author
Camacho, Nahuel Matias
dc.contributor.author
Yonaha, Verónica
dc.contributor.author
Defain Tesoriero, María Victoria
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian
dc.date.available
2022-12-21T16:42:43Z
dc.date.issued
2021-05
dc.identifier.citation
Bordón, María Gabriela; Alasino, Noelia Pia Ximena; Camacho, Nahuel Matias; Yonaha, Verónica; Defain Tesoriero, María Victoria; et al.; Spray-air contact and operating conditions in tall and short-form co-current spray dryers affect relevant physico-chemical properties of microencapsulated chia oil (Salvia hispanica L.); Institution of Chemical Engineers; Food and Bioproducts Processing; 127; 5-2021; 309-327
dc.identifier.issn
0960-3085
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/182040
dc.description.abstract
A design of experiments for chia oil microencapsulation was performed in two co-current dryers: a tall-form (TF-SD) and a short-from spray dryer (SF-SD). The effects of air inlet temperature and volumetric feed rate were analyzed. The responses were the outlet air properties, physico-chemical characteristics of powders, the estimated droplet evaporation time and the additional exposure time of dry particles in the chamber. The droplet evaporation time was calculated by considering evaporation in still-air and drying only during the constant rate period. The calculated values were 69.67–105.98 ms and 1.45–2.74 s for TF-SD and SF-SD, respectively. The contact of product with hot air caused by back-mixing and the extended residence time in the chamber may explain the poor oxidative stability of powders from SF-SD. The peroxide index values were 1.72–4.51 and 16.10–96.65 meq. O2/kg oil for TF-SD and SF-SD, respectively. The oxidative stability indexes were 5.14–6.52 and 0.26–0.80 h for TF-SD and SF-SD, respectively. A global optimization was performed for TF-SD since it yielded products with the best chemical quality. The process condition that simultaneously optimized the responses was 160 °C × 2.8 mL/min. Finally, additional characterization of the optimal powders ensured the stability of the core: fatty acid profile before and after in-vitro digestion, thermogravimetric analysis, differential scanning calorimetry, moisture sorption behavior and surface morphology.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Institution of Chemical Engineers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHIA OIL
dc.subject
CO-CURRENT ARRANGEMENT
dc.subject
ENCAPSULATION
dc.subject
OXIDATIVE STABILITY
dc.subject
TALL AND SHORT-FORM DRYERS
dc.subject
THEORETICAL DRYING KINETIC MODEL
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Spray-air contact and operating conditions in tall and short-form co-current spray dryers affect relevant physico-chemical properties of microencapsulated chia oil (Salvia hispanica L.)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-10-27T13:34:57Z
dc.journal.volume
127
dc.journal.pagination
309-327
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Bordón, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alasino, Noelia Pia Ximena. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Camacho, Nahuel Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Yonaha, Verónica. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Defain Tesoriero, María Victoria. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0960308521000523
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.fbp.2021.03.008
Archivos asociados