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dc.contributor.author
Pepa, Lorena S.  
dc.contributor.author
Rodríguez, Silvio David  
dc.contributor.author
Dos Santos Ferreira, Cristina Isabel  
dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar  
dc.date.available
2022-12-19T10:50:28Z  
dc.date.issued
2020-10  
dc.identifier.citation
Pepa, Lorena S.; Rodríguez, Silvio David; Dos Santos Ferreira, Cristina Isabel; Buera, Maria del Pilar; Interpretation of the color due to the ubiquitous nonenzymatic browning phenomena in foods; John Wiley & Sons; Color Research And Application; 46; 2; 10-2020; 446-455  
dc.identifier.issn
0361-2317  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/181681  
dc.description.abstract
Many foods are subject to browning by heat treatment or long storage times. Either if it is a sign of quality decrease or a desirable feature, it is necessary to characterize fully the color of what is perceived as “brown.” In this paper, we define three stages of browning in foods, ranging from yellow, reddish-brown to dark brown, showing that the commonly employed indexes are not sufficient to describe the later stages of browning, corresponding to the darker colors. Frequently absorbance at a single wavelength, two-dimensional (2D) diagrams, browning index depending on one chromatic coordinate or just L* are employed to describe color in the browning processes in food systems. While these tools are adequate enough to define the evolution of the reaction, they fail to properly characterize the brown color quality: they evaluate either lightness (1D) or the chromatic aspects (2D). In this work, we fully characterized browning in 3D color spaces. The limits for the appropriate use of the different indexes were also defined, according to the browning stage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BROWN COLOR  
dc.subject
CHROMATIC DIAGRAMS  
dc.subject
CHROMATIC DISPLACEMENT  
dc.subject
CIE COLOR SPACE  
dc.subject
LIGHTNESS  
dc.subject
MAILLARD  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Interpretation of the color due to the ubiquitous nonenzymatic browning phenomena in foods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:26:00Z  
dc.journal.volume
46  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
446-455  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
New York  
dc.description.fil
Fil: Pepa, Lorena S.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, Silvio David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dos Santos Ferreira, Cristina Isabel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.journal.title
Color Research And Application  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/col.22574  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/col.22574