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dc.contributor.author
Dominguez, Pia Guadalupe  
dc.contributor.author
Conti, Gabriela  
dc.contributor.author
Duffy, Tomás  
dc.contributor.author
Insani, Ester Marina  
dc.contributor.author
Alseekh, Saleh  
dc.contributor.author
Asurmendi, Sebastian  
dc.contributor.author
Fernie, Alisdair R  
dc.contributor.author
Carrari, Fernando Oscar  
dc.date.available
2022-12-16T22:39:59Z  
dc.date.issued
2021-09  
dc.identifier.citation
Dominguez, Pia Guadalupe; Conti, Gabriela; Duffy, Tomás; Insani, Ester Marina; Alseekh, Saleh; et al.; Multiomics analyses reveal the roles of the ASR1 transcription factor in tomato fruits; Oxford University Press; Journal of Experimental Botany; 72; 18; 9-2021; 6490-6509  
dc.identifier.issn
0022-0957  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/181642  
dc.description.abstract
The transcription factor ASR1 (ABA, STRESS, RIPENING 1) plays multiple roles in plant responses to abiotic stresses as well as being involved in the regulation of central metabolism in several plant species. However, despite the high expression of ASR1 in tomato fruits, large scale analyses to uncover its function in fruits are still lacking. In order to study its function in the context of fruit ripening, we performed a multiomics analysis of ASR1-antisense transgenic tomato fruits at the transcriptome and metabolome levels. Our results indicate that ASR1 is involved in several pathways implicated in the fruit ripening process, including cell wall, amino acid, and carotenoid metabolism, as well as abiotic stress pathways. Moreover, we found that ASR1-antisense fruits are more susceptible to the infection by the necrotrophic fungus Botrytis cinerea. Given that ASR1 could be regulated by fruit ripening regulators such as FRUITFULL1/FRUITFULL2 (FUL1/FUL2), NON-RIPENING (NOR), and COLORLESS NON-RIPENING (CNR), we positioned it in the regulatory cascade of red ripe tomato fruits. These data extend the known range of functions of ASR1 as an important auxiliary regulator of tomato fruit ripening.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Oxford University Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ASR1  
dc.subject
BOTRYTIS CINEREA  
dc.subject
FRUIT RIPENING  
dc.subject
FRUIT RIPENING REGULATORS  
dc.subject
FUNGAL SUSCEPTIBILITY  
dc.subject
METABOLOMICS  
dc.subject
RED RIPE TOMATO  
dc.subject
TRANSCRIPTOMICS  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Multiomics analyses reveal the roles of the ASR1 transcription factor in tomato fruits  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-05T16:58:12Z  
dc.journal.volume
72  
dc.journal.number
18  
dc.journal.pagination
6490-6509  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Oxford  
dc.description.fil
Fil: Dominguez, Pia Guadalupe. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Conti, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Duffy, Tomás. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Insani, Ester Marina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alseekh, Saleh. Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology; Alemania. Center Of Plant Systems Biology And Biotechnology; Bulgaria  
dc.description.fil
Fil: Asurmendi, Sebastian. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernie, Alisdair R. Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology; Alemania. Center Of Plant Systems Biology And Biotechnology; Bulgaria  
dc.description.fil
Fil: Carrari, Fernando Oscar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Experimental Botany  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1093/jxb/erab269  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/jxb/article/72/18/6490/6294859