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dc.contributor.author
Dominguez, Pia Guadalupe
dc.contributor.author
Conti, Gabriela
dc.contributor.author
Duffy, Tomás
dc.contributor.author
Insani, Ester Marina
dc.contributor.author
Alseekh, Saleh
dc.contributor.author
Asurmendi, Sebastian
dc.contributor.author
Fernie, Alisdair R
dc.contributor.author
Carrari, Fernando Oscar
dc.date.available
2022-12-16T22:39:59Z
dc.date.issued
2021-09
dc.identifier.citation
Dominguez, Pia Guadalupe; Conti, Gabriela; Duffy, Tomás; Insani, Ester Marina; Alseekh, Saleh; et al.; Multiomics analyses reveal the roles of the ASR1 transcription factor in tomato fruits; Oxford University Press; Journal of Experimental Botany; 72; 18; 9-2021; 6490-6509
dc.identifier.issn
0022-0957
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/181642
dc.description.abstract
The transcription factor ASR1 (ABA, STRESS, RIPENING 1) plays multiple roles in plant responses to abiotic stresses as well as being involved in the regulation of central metabolism in several plant species. However, despite the high expression of ASR1 in tomato fruits, large scale analyses to uncover its function in fruits are still lacking. In order to study its function in the context of fruit ripening, we performed a multiomics analysis of ASR1-antisense transgenic tomato fruits at the transcriptome and metabolome levels. Our results indicate that ASR1 is involved in several pathways implicated in the fruit ripening process, including cell wall, amino acid, and carotenoid metabolism, as well as abiotic stress pathways. Moreover, we found that ASR1-antisense fruits are more susceptible to the infection by the necrotrophic fungus Botrytis cinerea. Given that ASR1 could be regulated by fruit ripening regulators such as FRUITFULL1/FRUITFULL2 (FUL1/FUL2), NON-RIPENING (NOR), and COLORLESS NON-RIPENING (CNR), we positioned it in the regulatory cascade of red ripe tomato fruits. These data extend the known range of functions of ASR1 as an important auxiliary regulator of tomato fruit ripening.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Oxford University Press
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ASR1
dc.subject
BOTRYTIS CINEREA
dc.subject
FRUIT RIPENING
dc.subject
FRUIT RIPENING REGULATORS
dc.subject
FUNGAL SUSCEPTIBILITY
dc.subject
METABOLOMICS
dc.subject
RED RIPE TOMATO
dc.subject
TRANSCRIPTOMICS
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Multiomics analyses reveal the roles of the ASR1 transcription factor in tomato fruits
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-05T16:58:12Z
dc.journal.volume
72
dc.journal.number
18
dc.journal.pagination
6490-6509
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Oxford
dc.description.fil
Fil: Dominguez, Pia Guadalupe. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Conti, Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina
dc.description.fil
Fil: Duffy, Tomás. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Insani, Ester Marina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alseekh, Saleh. Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology; Alemania. Center Of Plant Systems Biology And Biotechnology; Bulgaria
dc.description.fil
Fil: Asurmendi, Sebastian. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Agrobiotecnología y Biología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernie, Alisdair R. Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology; Alemania. Center Of Plant Systems Biology And Biotechnology; Bulgaria
dc.description.fil
Fil: Carrari, Fernando Oscar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
dc.journal.title
Journal of Experimental Botany
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1093/jxb/erab269
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/jxb/article/72/18/6490/6294859
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