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dc.contributor.author
Idrovo Encalada, Alondra Mariela
dc.contributor.author
De'nobili, Maria Dolores
dc.contributor.author
Ponce, Nora Marta Andrea
dc.contributor.author
Stortz, Carlos Arturo
dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa
dc.date.available
2022-12-15T17:45:19Z
dc.date.issued
2021-02
dc.identifier.citation
Idrovo Encalada, Alondra Mariela; De'nobili, Maria Dolores; Ponce, Nora Marta Andrea; Stortz, Carlos Arturo; Fissore, Eliana Noemi; et al.; Antioxidant edible film based on a carrot pectin‐enriched fraction as an active packaging of a vegan cashew ripened cheese; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 56; 8; 2-2021; 3691-3702
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/181379
dc.description.abstract
An orange-coloured carrot pectin-enriched fraction (CPEF), with 50% uronic acids (42%-methylated), carrying lipophilic carotenoids and α-tocopherol, developed homogeneous calcium-crosslinked films at 0%, 25%, 50%, 75% and 100% CPEF proportions regarding a commercial pectin. CPEF gave higher relative elongation at break (65% for 50% CPEF film) when compared to 0% CPEF film (26% elongation). FTIR spectra showed a decreased intensity in the C = O group of the esterified carboxylate band as the CPEF content increased. CPEF maintained the orange colour (a* ≈ +37) and partly the carotenes (k ≈ 8.62 × 10−3 d−1) in films, even under 25 °C light storage. Also, CPEF gave water resistance to dissolution (100% CPEF film: 50% solubility), maintaining film integrity after 24 h soaking. Surface wettability decreased (40° contact angle) when CPEF proportion increased. These characteristics made the 100% CPEF film an efficient antioxidant interface that preserved a vegan cashew ripened cheese of high water activity (0.952) for 60 days at 7 °C, as determined through the assay of thiobarbituric acid-reactive substances (TBARS).
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT EDIBLE FILM
dc.subject
CAROTENOIDS
dc.subject
CARROT PECTIN-ENRICHED FRACTION
dc.subject
ORANGE-COLOURED FILMS
dc.subject
VEGAN CHEESE
dc.subject
WATER ACTIVITY
dc.subject
WATER-RESISTANT FILM
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Antioxidant edible film based on a carrot pectin‐enriched fraction as an active packaging of a vegan cashew ripened cheese
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-22T00:30:49Z
dc.journal.volume
56
dc.journal.number
8
dc.journal.pagination
3691-3702
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Idrovo Encalada, Alondra Mariela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: De'nobili, Maria Dolores. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ponce, Nora Marta Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Stortz, Carlos Arturo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.14988
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14988
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