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dc.contributor.author
González, Luciana Carla
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dc.contributor.author
Loubes, María Ana
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dc.contributor.author
Bertotto, María M.
dc.contributor.author
Baeza, Rosa Isabel
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dc.contributor.author
Tolaba, Marcela Patricia
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dc.date.available
2022-12-14T16:55:53Z
dc.date.issued
2021-12
dc.identifier.citation
González, Luciana Carla; Loubes, María Ana; Bertotto, María M.; Baeza, Rosa Isabel; Tolaba, Marcela Patricia; Flow behavior and syneresis of ball milled rice starch and their correlations with starch structure; Elsevier; Carbohydrate Polymer Technologies and Applications; 2; 12-2021; 1-8
dc.identifier.issn
2666-8939
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/181176
dc.description.abstract
The effects of milling energy (0.26–4.08 kJ/g) on starch structure, flow behavior and syneresis of starch dispersions (4–8% w/v) were investigated. Crystallinity loss of starch (XRD analysis) during milling could be mathematically related with the increase of 1047 cm−1/1022 cm−1 FT-IR intensity ratio (Ri) and it was also reflected by the changes in the shape and surface roughness of starch granules (SEM micrographs). Starch dispersions showed a Newtonian or pseudoplastic flow pattern dependent on starch concentration and milling energy. Consistency of starch dispersions (4 and 6%) remained constant during refrigerated storage only for severely milled starch. Syneresis diminished with increasing milling energy and starch concentration; it could be minimized (4% and 4.08 kJ/g) or completely eliminated (8% and 1.04 kJ/g). Significant correlations of Ri with consistency index and syneresis were found. Ball milling notably improved the suitability of starch as an ingredient in fluid or viscous foodstuffs.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
BALL MILLING
dc.subject
FT-IR SPECTROSCOPY
dc.subject
PSEUDOPLASTIC BEHAVIOR
dc.subject
RICE STARCH
dc.subject
STARCH STRUCTURE
dc.subject
VISCOSITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
Flow behavior and syneresis of ball milled rice starch and their correlations with starch structure
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-22T00:27:16Z
dc.journal.volume
2
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.description.fil
Fil: González, Luciana Carla. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Loubes, María Ana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bertotto, María M.. Ministerio de Agricultura, Ganadería, Pesca y Alimento. Servicio Nacional de Sanidad y Calidad Agroalimentaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baeza, Rosa Isabel. Pontificia Universidad Católica Argentina "Santa María de los Buenos Aires"; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tolaba, Marcela Patricia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymer Technologies and Applications
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2666893921001365
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carpta.2021.100168
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