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dc.contributor.author
Bezus, Brenda  
dc.contributor.author
Ruscasso, Maria Florencia  
dc.contributor.author
Garmendia, Gabriela  
dc.contributor.author
Vero, Silvana  
dc.contributor.author
Cavello, Ivana Alejandra  
dc.contributor.author
Cavalitto, Sebastian Fernando  
dc.date.available
2022-12-14T13:29:55Z  
dc.date.issued
2021-03  
dc.identifier.citation
Bezus, Brenda; Ruscasso, Maria Florencia; Garmendia, Gabriela; Vero, Silvana; Cavello, Ivana Alejandra; et al.; Revalorization of chicken feather waste into a high antioxidant activity feather protein hydrolysate using a novel psychrotolerant bacterium; Elsevier; Biocatalysis and Agricultural Biotechnology; 32; 3-2021; 1-8  
dc.identifier.issn
1878-8181  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/181100  
dc.description.abstract
In this study, we assessed the capacity of Pedobacter sp. 3.14.7 —a novel Antarctic keratinolytic bacterium— of producing a feather protein hydrolysate (FPH) with high antioxidant activity. This strain was able to degrade raw feather into protein hydrolysate under optimal conditions of 30 g l−1 of feather concentration, pH 6.0, and 20 °C. Maximum enzymatic activity was detected after a 192-h cultivation period (125.67 ± 3.06 U ml−1). Quenching of the ABTS radical (2,20-azino-bis-(3-ethylbenzothiazoline)-6-sulfonic acid) by the hydrolysate reached a value of approximately 95%, with a 50% Inhibitory Concentration (IC50) value of 0.57 ± 0.01 g l−1. An interesting reducing power of the FPH towards Fe+3 was also detected (2.19 Abs700 units in the presence of 2.03 g l−1 protein). The hydrolysate also displayed a moderate nitric oxide-scavenging activity, with an IC50 of 0.53 ± 0.01 g l−1. This FPH's free amino acid content is high (almost 5 g l−1). Results indicate that this hydrolysate may be useful as supplementary protein and antioxidant in animal feed formulations.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTARCTIC BACTERIUM  
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY  
dc.subject
FEATHER PROTEIN HYDROLYSATE  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Revalorization of chicken feather waste into a high antioxidant activity feather protein hydrolysate using a novel psychrotolerant bacterium  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-05-06T15:55:27Z  
dc.journal.volume
32  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Bezus, Brenda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ruscasso, Maria Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garmendia, Gabriela. Universidad de la República; Uruguay  
dc.description.fil
Fil: Vero, Silvana. Universidad de la República; Uruguay  
dc.description.fil
Fil: Cavello, Ivana Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cavalitto, Sebastian Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.journal.title
Biocatalysis and Agricultural Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878818121000219  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bcab.2021.101925