Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Bezus, Brenda
dc.contributor.author
Ruscasso, Maria Florencia
dc.contributor.author
Garmendia, Gabriela
dc.contributor.author
Vero, Silvana
dc.contributor.author
Cavello, Ivana Alejandra
dc.contributor.author
Cavalitto, Sebastian Fernando
dc.date.available
2022-12-14T13:29:55Z
dc.date.issued
2021-03
dc.identifier.citation
Bezus, Brenda; Ruscasso, Maria Florencia; Garmendia, Gabriela; Vero, Silvana; Cavello, Ivana Alejandra; et al.; Revalorization of chicken feather waste into a high antioxidant activity feather protein hydrolysate using a novel psychrotolerant bacterium; Elsevier; Biocatalysis and Agricultural Biotechnology; 32; 3-2021; 1-8
dc.identifier.issn
1878-8181
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/181100
dc.description.abstract
In this study, we assessed the capacity of Pedobacter sp. 3.14.7 —a novel Antarctic keratinolytic bacterium— of producing a feather protein hydrolysate (FPH) with high antioxidant activity. This strain was able to degrade raw feather into protein hydrolysate under optimal conditions of 30 g l−1 of feather concentration, pH 6.0, and 20 °C. Maximum enzymatic activity was detected after a 192-h cultivation period (125.67 ± 3.06 U ml−1). Quenching of the ABTS radical (2,20-azino-bis-(3-ethylbenzothiazoline)-6-sulfonic acid) by the hydrolysate reached a value of approximately 95%, with a 50% Inhibitory Concentration (IC50) value of 0.57 ± 0.01 g l−1. An interesting reducing power of the FPH towards Fe+3 was also detected (2.19 Abs700 units in the presence of 2.03 g l−1 protein). The hydrolysate also displayed a moderate nitric oxide-scavenging activity, with an IC50 of 0.53 ± 0.01 g l−1. This FPH's free amino acid content is high (almost 5 g l−1). Results indicate that this hydrolysate may be useful as supplementary protein and antioxidant in animal feed formulations.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTARCTIC BACTERIUM
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
FEATHER PROTEIN HYDROLYSATE
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Revalorization of chicken feather waste into a high antioxidant activity feather protein hydrolysate using a novel psychrotolerant bacterium
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-05-06T15:55:27Z
dc.journal.volume
32
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Bezus, Brenda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ruscasso, Maria Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garmendia, Gabriela. Universidad de la República; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Vero, Silvana. Universidad de la República; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Cavello, Ivana Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cavalitto, Sebastian Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.journal.title
Biocatalysis and Agricultural Biotechnology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878818121000219
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bcab.2021.101925
Archivos asociados