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dc.contributor.author
Casajús, Victoria  
dc.contributor.author
Perini, Mauro Alejandro  
dc.contributor.author
Ramos, Romina Nahir  
dc.contributor.author
Barriga Lourenco, Antonella  
dc.contributor.author
Salinas, Corel Ainara  
dc.contributor.author
Sánchez, Emiliana  
dc.contributor.author
Fanello, Diego Darío  
dc.contributor.author
Civello, Pedro Marcos  
dc.contributor.author
Frezza, Diana  
dc.contributor.author
Martínez, Gustavo  
dc.date.available
2022-12-13T13:33:32Z  
dc.date.issued
2021-01  
dc.identifier.citation
Casajús, Victoria; Perini, Mauro Alejandro; Ramos, Romina Nahir; Barriga Lourenco, Antonella; Salinas, Corel Ainara; et al.; Harvesting at the end of the day extends postharvest life of kale (Brassica oleracea var. sabellica); Elsevier Science; Scientia Horticulturae; 276; 1-2021; 1-7  
dc.identifier.issn
0304-4238  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/180953  
dc.description.abstract
The contribution of Brassica vegetables to health improvement is related to their antioxidant capacity. Kale, as a member of Brassicaceae family, has high concentrations of antioxidants and glucosinolates. The main problem of harvested kale leaves is their accelerated senescence that leads to yellowing and a decline in nutritional quality. Previous reports indicate that daytime cycle strongly influenced different metabolic and physiological processes of plants, so the aim of this research was to determine if postharvest shelf life was influenced by the time of day in which kale leaves were harvested. In this study, we harvested kale leaves at 8:00, 13:00 and 18:00 h (in spring crop) and analysed their postharvest behaviour during storage for 9 days at 20 °C in darkness. We measured the yellowing and senescence metabolism during postharvest storage. Results show that leaves harvested at 8:00 h present earlier symptoms of yellowing, higher chlorophyll degradation and lower sugar content. On the other hand, the samples obtained at 18:00 h barely showed senescence symptoms with a delay in yellowing. Additionally, leaves harvested at 18:00 h present higher protein and sugar content giving evidence of the fact that harvest at 18:00 h contributes to delay kale leaves yellowing and senescence metabolism during storage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
KALE  
dc.subject
POSTHARVEST  
dc.subject
PROTEIN DEGRADATION  
dc.subject
SENESCENCE  
dc.subject
YELLOWING  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Harvesting at the end of the day extends postharvest life of kale (Brassica oleracea var. sabellica)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-21T18:46:00Z  
dc.journal.volume
276  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Casajús, Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perini, Mauro Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramos, Romina Nahir. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barriga Lourenco, Antonella. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salinas, Corel Ainara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sánchez, Emiliana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fanello, Diego Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Civello, Pedro Marcos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Frezza, Diana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martínez, Gustavo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.journal.title
Scientia Horticulturae  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0304423820305859  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.scienta.2020.109757