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dc.contributor.author
Lopez Fernandez, Maria Paula
dc.contributor.author
Rodríguez, Silvio David
dc.contributor.author
Favre, Leonardo Cristian
dc.contributor.author
Busch, Verónica María
dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar
dc.date.available
2022-12-12T17:49:09Z
dc.date.issued
2020-08
dc.identifier.citation
Lopez Fernandez, Maria Paula; Rodríguez, Silvio David; Favre, Leonardo Cristian; Busch, Verónica María; Buera, Maria del Pilar; Physicochemical, thermal and rheological properties of isolated Argentina quinoa starch; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 135; 8-2020; 1-9
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/180853
dc.description.abstract
The aim of the present study was to evaluate the physicochemical, thermal and pasting properties of the starch of six quinoa genotypes native to the northwest of Argentina. The genotypes belonging to two genotype groups, highlands and dry valley, were grown in Jujuy, Argentina. Significant differences among genotypes were observed (P < 0.05) in amylose content, swelling power, water-binding capacity, thermal and pasting properties. In the different genotypes, the starch was characterized by a typical A-type X-ray diffraction pattern, with relative crystallinity ranging between 26.1 and 28.5%. Granule-bound starch synthase (GBSS), which is the single enzyme responsible for amylose biosynthesis, was also identified, with the 67- and 58-kDa quinoa polypeptides corresponding to the full-length and mature GBSS proteins. Studies of the pasting properties showed that the starch of the genotypes from the highlands had lower peak viscosity and lower breakdown parameter than that of the genotypes from the dry valleys. The results showed that the genotypic background and the environment influence the pasting curves. The novel findings discussed in this study constitute a starting point for research focusing on incorporating innovative technologies in the food and biomaterials industry.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
AMYLOSE
dc.subject
DSC
dc.subject
GENOTYPE
dc.subject
PSEUDOCEREALS
dc.subject
QUINOA
dc.subject
STARCH
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Physicochemical, thermal and rheological properties of isolated Argentina quinoa starch
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T18:26:23Z
dc.journal.volume
135
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Lopez Fernandez, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, Silvio David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Favre, Leonardo Cristian. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Busch, Verónica María. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643820311026
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110113
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