Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Bordón, María Gabriela  
dc.contributor.author
Alasino, Noelia Pia Ximena  
dc.contributor.author
Martínez, Vanina  
dc.contributor.author
Gauna, Regina  
dc.contributor.author
Iturralde, Ramiro Andrés  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Martínez, Marcela L.  
dc.date.available
2022-12-12T15:52:28Z  
dc.date.issued
2021-01  
dc.identifier.citation
Bordón, María Gabriela; Alasino, Noelia Pia Ximena; Martínez, Vanina; Gauna, Regina; Iturralde, Ramiro Andrés; et al.; Influence of the spray drying operating conditions on the estimated drying kinetics of emulsion single droplets and the properties of microencapsulated chia oil; Elsevier Science SA; Powder Technology; 383; 1-2021; 302-317  
dc.identifier.issn
0032-5910  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/180779  
dc.description.abstract
The main objective of this research was to study the chia oil microencapsulation process in a co-current spray dryer. First, the effects of drying air inlet temperature and volumetric feed rate on the air temperature along the dryer, solid yield, physical properties of powders, and the estimated droplet evaporation time were assessed. Second, the evaporation time was predicted by means of a simple fundamental model, based on evaporation in still air and the constant rate period. Third, a global optimization of drying process conditions was performed. The main results showed that a uniform air temperature was found inside the dryer for all the process conditions, evidencing a well-mixed chamber. The estimated values of droplet evaporation times were between 1.23 and 2.55 s. Strong correlations between evaporation times and physical properties of powders (moisture content, surface oil content and encapsulation efficiency) were found. Finally, the process condition that simultaneously optimized dependent variables was 130 °C x 10 mL/min.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science SA  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHIA SEED OIL  
dc.subject
ESTIMATED SINGLE DROPLET DRYING  
dc.subject
MICROENCAPSULATION  
dc.subject
MULTIPLE RESPONSE OPTIMIZATION  
dc.subject
PHYSICAL PROPERTIES  
dc.subject
SPRAY DRYING  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Influence of the spray drying operating conditions on the estimated drying kinetics of emulsion single droplets and the properties of microencapsulated chia oil  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-08-24T19:16:24Z  
dc.identifier.eissn
1873-328X  
dc.journal.volume
383  
dc.journal.pagination
302-317  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Bordón, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alasino, Noelia Pia Ximena. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martínez, Vanina. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gauna, Regina. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Iturralde, Ramiro Andrés. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martínez, Marcela L.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.journal.title
Powder Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0032591021000462  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.powtec.2021.01.030