Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Interactions of flavan-3-ols and procyanidins with membranes: mechanisms and the physiological relevance

Verstraeten, Sandra VivianaIcon ; Fraga, Cesar GuillermoIcon ; Oteiza, Patricia IsabelIcon
Fecha de publicación: 01/2015
Editorial: Royal Society of Chemistry
Revista: Food & Function
ISSN: 2042-6496
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Bioquímica y Biología Molecular

Resumen

Flavonoids are a type of phenolic compound widely present in edible plants. A great number of health benefits have been ascribed to flavonoid consumption in the human population. However, the molecular mechanisms involved in such effects remain to be identified. The flavan-3-ols (−)-epicatechin and (+)-catechin, and their related oligomers (procyanidins) have been thoroughly studied because of their capacity to interact with cell membranes. Starting with these interactions, procyanidins could modulate multiple biochemical processes, such as enzyme activities, receptor-ligand binding, membrane-initiated cell signaling, and molecule transport across membranes. This review focuses on molecular aspects of procyanidin interactions with membrane lipid components, and the resulting protection of the membranes against mechanical and/or oxidative damage, resulting in the maintenance of cell functions.
Palabras clave: Procyanidin , Flavonoid-Membrane Interactions , Lipid Rafts , Cholesterol , Detergents , Lipid Oxidation
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 1.305Mb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/18049
URL: http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2015/FO/C4FO00647J#!divAbstract
DOI: http://dx.doi.org/10.1039/C4FO00647J
Colecciones
Articulos(IBIMOL)
Articulos de INSTITUTO DE BIOQUIMICA Y MEDICINA MOLECULAR
Articulos(IQUIFIB)
Articulos de INST.DE QUIMICA Y FISICO-QUIMICA BIOLOGICAS "PROF. ALEJANDRO C. PALADINI"
Citación
Verstraeten, Sandra Viviana; Fraga, Cesar Guillermo; Oteiza, Patricia Isabel; Interactions of flavan-3-ols and procyanidins with membranes: mechanisms and the physiological relevance; Royal Society of Chemistry; Food & Function; 6; 1; 1-2015; 32-41
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES