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dc.contributor.author
Felix, Mónica María Leonor
dc.contributor.author
Czerner, Marina
dc.contributor.author
Ameztoy, Irene Mabel
dc.contributor.author
Ramírez, Élida Beatriz
dc.contributor.author
Yeannes, Maria Isabel
dc.date.available
2022-12-06T11:14:53Z
dc.date.issued
2016-12
dc.identifier.citation
Felix, Mónica María Leonor; Czerner, Marina; Ameztoy, Irene Mabel; Ramírez, Élida Beatriz; Yeannes, Maria Isabel; Investigation of Halococcus morrhuae in salted-ripened anchovy products; Universiti Putra Malaysia. Faculty of Food Science and Technology; International Food Research Journal; 23; 6; 12-2016; 2668-2674
dc.identifier.issn
1985-4668
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/180276
dc.description.abstract
In this work, the incidence of H. morrhuae in salted-ripened anchovy products was assessed. Moreover, the microbial biochemical activity possible related with sensorial and physicochemical changes that takes place during the process was explored. A type strain of H. morrhuae (ATCC 17082) was used as reference and a detailed phenotypic characterization of the species was carried out. Samples of salted-ripened anchovy taken from barrels at the end of ripening (78) and fillets of salted-ripened anchovy (22) were analysed for microbial counts and isolation of presumptively H. morrhuae colonies. Cluster analysis of the biochemical tests revealed that none of the 38 isolated strains with colony morphology and cell arrangement similar to the type strain would be classified as H. morrhuae. However, a number of the isolated strains were very closely related with the H. morrhuae type strain, for which it could correspond other species of the genus Halocuccus. A remarkable result is that a high percentage of the isolates were proteolytic and/or lypolitic, capable to decarboxylase amino acids and produce indol and H2S. These activities, depending on the intensity, can be directly related with the expected physicochemical changes that occur during ripening or even with quality loss and spoilage.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universiti Putra Malaysia. Faculty of Food Science and Technology
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
HALOCOCCUS MORRHUAE
dc.subject
SALTED FISH
dc.subject
ANCHOVY
dc.subject
RED HALOPHILES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Investigation of Halococcus morrhuae in salted-ripened anchovy products
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-12-01T11:26:57Z
dc.journal.volume
23
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
2668-2674
dc.journal.pais
Malasia
dc.description.fil
Fil: Felix, Mónica María Leonor. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Czerner, Marina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ameztoy, Irene Mabel. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ramírez, Élida Beatriz. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Yeannes, Maria Isabel. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
dc.journal.title
International Food Research Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.ifrj.upm.edu.my/23%20(06)%202016/(50).pdf
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