Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Nesci, Andrea Verónica

dc.contributor.author
Passone, Maria Alejandra

dc.contributor.author
Barra, Paula Sabina

dc.contributor.author
Girardi, Natalia Soledad

dc.contributor.author
García, Daiana

dc.contributor.author
Etcheverry, Miriam Graciela

dc.date.available
2022-12-02T18:21:45Z
dc.date.issued
2016-10
dc.identifier.citation
Nesci, Andrea Verónica; Passone, Maria Alejandra; Barra, Paula Sabina; Girardi, Natalia Soledad; García, Daiana; et al.; Prevention of aflatoxin contamination in stored grains using chemical strategies; Elsevier; Current Opinion in Food Science; 11; 10-2016; 56-60
dc.identifier.issn
2214-7993
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/180047
dc.description.abstract
The aflatoxins, specially aflatoxin B1, are considered the most carcinogenic, mutagenic, and teratogenic substances naturally found in foods and feeds. Fungi, insects and aflatoxins may be serious problems in storage systems for grains when conditions are predisposing. Fungicides and insecticides such as food grade antioxidants and natural phytochemicals may be used to prevent the entry of xenobiotics in the food chain. The use of synthetic phenolic compounds such as butylated hydroxyanisole (BHA) and butylated hydroxytoluene (BHT) against Aspergillus Section Flavi and insect vectors showed fungicidal and insecticidal effects when used in assays with maize and peanut. Microencapsulation of BHA and BHT is a technology developed to protect these additives from different adverse factors from storage ecosystems. The microencapsulation method not only preserved the antifungal, antiaflatoxigenic and insecticidal efficacy of antioxidants, but also extended these effects over time.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Aflatoxin
dc.subject
Microencapsulation
dc.subject
BHA
dc.subject
BHT
dc.subject.classification
Micología

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Prevention of aflatoxin contamination in stored grains using chemical strategies
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-12-01T14:24:34Z
dc.identifier.eissn
2214-8000
dc.journal.volume
11
dc.journal.pagination
56-60
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Nesci, Andrea Verónica. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Passone, Maria Alejandra. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barra, Paula Sabina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Girardi, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: García, Daiana. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Etcheverry, Miriam Graciela. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Current Opinion in Food Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214799316301096
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.cofs.2016.09.010
Archivos asociados