Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Nesci, Andrea Verónica  
dc.contributor.author
Passone, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Barra, Paula Sabina  
dc.contributor.author
Girardi, Natalia Soledad  
dc.contributor.author
García, Daiana  
dc.contributor.author
Etcheverry, Miriam Graciela  
dc.date.available
2022-12-02T18:21:45Z  
dc.date.issued
2016-10  
dc.identifier.citation
Nesci, Andrea Verónica; Passone, Maria Alejandra; Barra, Paula Sabina; Girardi, Natalia Soledad; García, Daiana; et al.; Prevention of aflatoxin contamination in stored grains using chemical strategies; Elsevier; Current Opinion in Food Science; 11; 10-2016; 56-60  
dc.identifier.issn
2214-7993  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/180047  
dc.description.abstract
The aflatoxins, specially aflatoxin B1, are considered the most carcinogenic, mutagenic, and teratogenic substances naturally found in foods and feeds. Fungi, insects and aflatoxins may be serious problems in storage systems for grains when conditions are predisposing. Fungicides and insecticides such as food grade antioxidants and natural phytochemicals may be used to prevent the entry of xenobiotics in the food chain. The use of synthetic phenolic compounds such as butylated hydroxyanisole (BHA) and butylated hydroxytoluene (BHT) against Aspergillus Section Flavi and insect vectors showed fungicidal and insecticidal effects when used in assays with maize and peanut. Microencapsulation of BHA and BHT is a technology developed to protect these additives from different adverse factors from storage ecosystems. The microencapsulation method not only preserved the antifungal, antiaflatoxigenic and insecticidal efficacy of antioxidants, but also extended these effects over time.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Aflatoxin  
dc.subject
Microencapsulation  
dc.subject
BHA  
dc.subject
BHT  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Prevention of aflatoxin contamination in stored grains using chemical strategies  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-12-01T14:24:34Z  
dc.identifier.eissn
2214-8000  
dc.journal.volume
11  
dc.journal.pagination
56-60  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Nesci, Andrea Verónica. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Passone, Maria Alejandra. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barra, Paula Sabina. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Girardi, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García, Daiana. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Etcheverry, Miriam Graciela. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Current Opinion in Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214799316301096  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.cofs.2016.09.010