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dc.contributor.author
Girardi, Natalia Soledad  
dc.contributor.author
García, Daiana  
dc.contributor.author
Robledo, Sebastian Noel  
dc.contributor.author
Passone, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Nesci, Andrea Verónica  
dc.contributor.author
Etcheverry, Miriam Graciela  
dc.date.available
2022-12-01T14:15:29Z  
dc.date.issued
2016-06  
dc.identifier.citation
Girardi, Natalia Soledad; García, Daiana; Robledo, Sebastian Noel; Passone, Maria Alejandra; Nesci, Andrea Verónica; et al.; Microencapsulation of Peumus boldus oil by complex coacervation toprovide peanut seeds protection against fungal pathogens; Elsevier Science; Industrial Crops and Products; 92; 6-2016; 93-101  
dc.identifier.issn
0926-6690  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/179789  
dc.description.abstract
In this study, Peumus boldus Mol. (boldo) essential oil (EO) microcapsules were prepared using the complex coacervation technique with gelatin/gum arabic, in order to enhance the dwell period of this preservative in the storage system. Bloom gelatin 240 − formaldehyde 10 min were the optimal encapsulation conditions (94.38%). The microcapsules prepared under optimal conditions had an average diameter of 5.67 μm. Boldo EO release was very low at 12 days of incubation (1 × 10−4%) and was not affected by temperature. In grains, 99.9% of EO remained encapsulated at the end of the incubation period (10 days), including at the highest aW tested (0.95). Boldo EO formulation reduced between 31.5 and 42.5% the peanut mycoflora being Penicillium and Aspergillus the main species isolated from control and treated seeds. However, volatile compounds released by the formulation decreased the germination capacity of peanut seeds. To avoid this effect, the implementation of boldo EO formulation on stored shell peanut will be evaluated in future studies. In conclusion, boldo EO was encapsulated with high percentages of efficiency by complex coacervation keeping the antifungal ability. The application of boldo EO formulation could increase seed protection against fungal pathogens during a storage period of 114 days, if it possible to reduce the allelophatic effect.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BOLDO ESSENTIAL OIL  
dc.subject
PEANUT MYCOFLORA  
dc.subject
SEED GERMINATION  
dc.subject.classification
Biología del Desarrollo  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Microencapsulation of Peumus boldus oil by complex coacervation toprovide peanut seeds protection against fungal pathogens  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-11-30T22:34:01Z  
dc.journal.volume
92  
dc.journal.pagination
93-101  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Girardi, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García, Daiana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Robledo, Sebastian Noel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ingeniería; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Passone, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nesci, Andrea Verónica. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Etcheverry, Miriam Graciela. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Industrial Crops and Products  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0926669016304940  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.07.045