Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
García, Daiana
dc.contributor.author
Girardi, Natalia Soledad
dc.contributor.author
Nesci, Andrea Verónica
dc.contributor.author
Passone, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Etcheverry, Miriam Graciela
dc.date.available
2022-11-30T18:29:14Z
dc.date.issued
2016-02
dc.identifier.citation
García, Daiana; Girardi, Natalia Soledad; Nesci, Andrea Verónica; Passone, Maria Alejandra; Etcheverry, Miriam Graciela; Impact of sub-lethal 2(3)-tert-butyl-4 hydroxyanisole (BHA) microcapsules on behavior of Aspergillus flavus in culture medium and peanut seeds; Allied academies; Journal of Food Technology and Preservation; 1; 1; 2-2016; 11-17
dc.identifier.issn
2591-796X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/179624
dc.description.abstract
The aim of this work was the evaluation of physiological behavior of Aspergillus flavavus affected by the application of sub-lethal doses of microencapsulated 2(3)-tert-butyl-4 hydroxyanisole (BHA). For this , peanut meal extract agar (PMEA) and peanut kernels with modified water activity (aw) (0.96 and 0.99) and a sub-lethal dose (0.6 mM) of an BHA formulation was used. Fungl physiological aspects as growth rate, tme to growt and AFB1 evolution were modified by the formulation, especially on PMEA at both aw. In general, conidial and vesicle size of the mold only were affected by growth substrate, being higher on sterile seed than on PMEA regardless of aw condition . However, positive correlation (p<0.05) observed in control betweenradius and biomass responses was altedred by the application of the formulation, mainly under the lowest aw in both substrate evaluated. Finally, presence of encapsulated antioxidant showed significant change in Pearson coefficients respect to the controls for all studiend parameters.As conclusin, sub-lethaldoses formulation lead in reduction on growt and toxin accumulation, but conidial and vesicle size were not affected. Results of this work indicate the need to consider both fungal primary and secondary metabolism to determine the effect of food grade antioxidants formulation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Allied academies
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
PEANUT
dc.subject
ASPERGILLUS FLAVUS
dc.subject
AFLATOXIN B1
dc.subject
MICROCAPSULES
dc.subject
BHA
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Impact of sub-lethal 2(3)-tert-butyl-4 hydroxyanisole (BHA) microcapsules on behavior of Aspergillus flavus in culture medium and peanut seeds
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-11-30T12:04:31Z
dc.journal.volume
1
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
11-17
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
London
dc.description.fil
Fil: García, Daiana. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Girardi, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nesci, Andrea Verónica. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Passone, Maria Alejandra. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Etcheverry, Miriam Graciela. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Technology and Preservation
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.alliedacademies.org/abstract/impact-of-sublethal-23tertbutyl4-hydroxyanisole-bha-microcapsules-on-behavior-of-aspergillus-flavus-in-culture-medium-and-peanut-s-6191.html
Archivos asociados