Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
García, Daiana  
dc.contributor.author
Girardi, Natalia Soledad  
dc.contributor.author
Nesci, Andrea Verónica  
dc.contributor.author
Passone, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Etcheverry, Miriam Graciela  
dc.date.available
2022-11-30T18:29:14Z  
dc.date.issued
2016-02  
dc.identifier.citation
García, Daiana; Girardi, Natalia Soledad; Nesci, Andrea Verónica; Passone, Maria Alejandra; Etcheverry, Miriam Graciela; Impact of sub-lethal 2(3)-tert-butyl-4 hydroxyanisole (BHA) microcapsules on behavior of Aspergillus flavus in culture medium and peanut seeds; Allied academies; Journal of Food Technology and Preservation; 1; 1; 2-2016; 11-17  
dc.identifier.issn
2591-796X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/179624  
dc.description.abstract
The aim of this work was the evaluation of physiological behavior of Aspergillus flavavus affected by the application of sub-lethal doses of microencapsulated 2(3)-tert-butyl-4 hydroxyanisole (BHA). For this , peanut meal extract agar (PMEA) and peanut kernels with modified water activity (aw) (0.96 and 0.99) and a sub-lethal dose (0.6 mM) of an BHA formulation was used. Fungl physiological aspects as growth rate, tme to growt and AFB1 evolution were modified by the formulation, especially on PMEA at both aw. In general, conidial and vesicle size of the mold only were affected by growth substrate, being higher on sterile seed than on PMEA regardless of aw condition . However, positive correlation (p<0.05) observed in control betweenradius and biomass responses was altedred by the application of the formulation, mainly under the lowest aw in both substrate evaluated. Finally, presence of encapsulated antioxidant showed significant change in Pearson coefficients respect to the controls for all studiend parameters.As conclusin, sub-lethaldoses formulation lead in reduction on growt and toxin accumulation, but conidial and vesicle size were not affected. Results of this work indicate the need to consider both fungal primary and secondary metabolism to determine the effect of food grade antioxidants formulation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Allied academies  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
PEANUT  
dc.subject
ASPERGILLUS FLAVUS  
dc.subject
AFLATOXIN B1  
dc.subject
MICROCAPSULES  
dc.subject
BHA  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Impact of sub-lethal 2(3)-tert-butyl-4 hydroxyanisole (BHA) microcapsules on behavior of Aspergillus flavus in culture medium and peanut seeds  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-11-30T12:04:31Z  
dc.journal.volume
1  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
11-17  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
London  
dc.description.fil
Fil: García, Daiana. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Girardi, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nesci, Andrea Verónica. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Passone, Maria Alejandra. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Etcheverry, Miriam Graciela. Universidad Nacional de Rio Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Ecología Microbiana; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Technology and Preservation  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.alliedacademies.org/abstract/impact-of-sublethal-23tertbutyl4-hydroxyanisole-bha-microcapsules-on-behavior-of-aspergillus-flavus-in-culture-medium-and-peanut-s-6191.html