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dc.contributor.author
De'nobili, Maria Dolores  
dc.contributor.author
Curto, Lucrecia María  
dc.contributor.author
Delfino, Jose Maria  
dc.contributor.author
Soria, Marcelo Abel  
dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.date.available
2017-06-09T19:07:01Z  
dc.date.issued
2013-06  
dc.identifier.citation
De'nobili, Maria Dolores; Curto, Lucrecia María; Delfino, Jose Maria; Soria, Marcelo Abel; Fissore, Eliana Noemi; et al.; Performance of alginate films for retention of l-(+)-ascorbic acid; Elsevier Science; International Journal Of Pharmaceutics; 450; 1-2; 6-2013; 95-103  
dc.identifier.issn
0378-5173  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/17900  
dc.description.abstract
In view of acting as controlled delivery systems for nutritional supplementation, therapy or antioxidant activity at interfaces, alginate films of different copolymer composition and glycerol plasticizer levels were developed in the presence of Ca2+ for achieving higher stability of l-(+)-ascorbic acid (AA). The ability of the alginate network to preserve AA from hydrolysis, tested by storage under vacuum at 25 °C, only decreased with the relative humidity (RH) increase when alginates were mainly constituted by guluronic–guluronic acid blocks (GG), whereas also decreased with the glycerol level increase when mannuronic–mannuronic acid (MM) and/or alternating guluronic–mannuronic (GM + MG) flexible blocks were present in higher proportions. This result could be probably related to the lower capability of the latter alginate block compositions to immobilize water in the network as they are not able to constitute Ca2+ mediated junction zones where water molecules are highly retained. Films also studied under air storage showed that even at less favorable conditions of RH and glycerol levels, both GG and GM + MG enriched alginate networks in general preserved AA from oxidation. It also demonstrated that hydrolysis is the principal way by which AA is lost when supported in films.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Alginate Films  
dc.subject
Ascorbic Acid Hydrolysis  
dc.subject
Glycerol  
dc.subject
Biomolecule Delivery  
dc.subject
Antioxidant Interface  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Performance of alginate films for retention of l-(+)-ascorbic acid  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-06-09T15:01:27Z  
dc.journal.volume
450  
dc.journal.number
1-2  
dc.journal.pagination
95-103  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Ámsterdam  
dc.description.fil
Fil: De'nobili, Maria Dolores. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Curto, Lucrecia María. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Delfino, Jose Maria. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Soria, Marcelo Abel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
International Journal Of Pharmaceutics  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378517313003281  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2013.04.027