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dc.contributor.author Curto, Lucrecia María
dc.contributor.author Angelani, Carla Romina
dc.contributor.author Delfino, Jose Maria
dc.date.available 2017-06-09T17:45:20Z
dc.date.issued 2015-02
dc.identifier.citation Curto, Lucrecia María; Angelani, Carla Romina; Delfino, Jose Maria; Intervening in the β-barrel structure of lipid binding proteins: Consequences on folding, ligand-binding and aggregation propensity; Elsevier; Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids; 93; 2-2015; 37-43
dc.identifier.issn 0952-3278
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11336/17888
dc.description.abstract Natural β-folds manage to fold up successfully. By contrast, attempts to dissect fragments or peptides from well folded β-sheet proteins have met with insurmountable difficulties. Here we briefly review selected successful cases of intervention on the well-known scaffold of intestinal fatty acid binding protein (IFABP). Lessons from these examples might set guidelines along the design of proteins belonging to this class. Impact of modifications on topology, binding and aggregation is highlighted. With the aid of abridged variants of IFABP we focus on key structural features responsible for the assembly into oligomeric forms or aggregates.
dc.format application/pdf
dc.language.iso eng
dc.publisher Elsevier
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject Lipid binding proteins
dc.subject β-barrel protein
dc.subject Aggregation propensity
dc.subject Folding
dc.subject Intestinal Fatty Acid Binding Protein
dc.subject Ligand binding
dc.subject Amyloid aggregation
dc.subject.classification Biofísica
dc.subject.classification Ciencias Biológicas
dc.subject.classification CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title Intervening in the β-barrel structure of lipid binding proteins: Consequences on folding, ligand-binding and aggregation propensity
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2017-06-09T15:02:25Z
dc.journal.volume 93
dc.journal.pagination 37-43
dc.journal.pais Países Bajos
dc.journal.ciudad Ámsterdam
dc.description.fil Fil: Curto, Lucrecia María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina
dc.description.fil Fil: Angelani, Carla Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina
dc.description.fil Fil: Delfino, Jose Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina
dc.journal.title Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.plefa.2014.08.001
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0952327814001288?via%3Dihub


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