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dc.contributor.author
Nardo, Agustina Estefania  
dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana  
dc.contributor.other
Toldrá, Fidel  
dc.date.available
2022-11-24T13:01:41Z  
dc.date.issued
2019  
dc.identifier.citation
A a new docking approach to find peptides renin inhibitors derived from food proteins; 2nd International Symposium on Bioactive Peptides; Valencia; España; 2019; 70-70  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/178799  
dc.description.abstract
Structure-based computer modeling of peptide-protein interactions is a core component of modern bioinformatics approach to study bioactive peptide. Molecular docking is the most common technique used to predict the predominant binding mode(s) of a ligand with a protein of known three-dimensional structure. Most of docking programs, like AutoDock, are successful to work with small peptides but not with larger ones due to its high flexibility and freedom of movement. The objective of this work was to try out new free, friendly and rigorous servers developed specifically for peptides that act as ligands to predict with greater confidence the best peptides that could potentially act as inhibitors of an enzyme. For this purpose we use six peptides (SFNLPILR; FNLPILR; SFNLPIL; QAFEDGFEWVSFK; AFEDGFEWVSFK; VNVDDPSKA) identified in an amaranth alcalase hydrolyzate (HD 21±4 %) as renin (EC 3.4.23.15) inhibitors. As controls the renin substrate (angiotensinogen), a competitive inhibitor (IRLIIVLMPILMA, IC50=6.5 mM) and a tridecapeptide of alanines were used. In a first stage, CABS dock server (http://biocomp.chem.uw.edu.pl/CABSdock) was use to generate the peptide-renin (PDB 2V0Z chain C) complex and identify the most likely interaction sites. In the second stage, FlexPepDock server (http://flexpepdock.furmanlab.cs.huji.ac.il/) was used to refine the interaction energy of the complex and calculate a score that serves to select the best inhibitors from the set of peptides used. Comparing the obtained means of three independent replicates of the FlexPepDock score the peptides AFEDGFEWVSFK and SFNLPILR had a similar interaction energy to as control IRLIIVLMPILMA (Tukey test, p=0.05). Both peptides were synthesized to evaluate its inhibitory activity in vitro. The docking using peptide remains to be a challenge for the scientific community, the protocol used in this work use new servers specifically developed for this purpose with the additional advantage of being fast implementation and friendly with experimental scientists.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Universitat de València  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DOCKING APPROACH  
dc.subject
RENIN INHIBITORS  
dc.subject
PEPTIDES  
dc.subject
AMARANTH  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
A a new docking approach to find peptides renin inhibitors derived from food proteins  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject  
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia  
dc.date.updated
2022-11-01T22:15:16Z  
dc.journal.pagination
70-70  
dc.journal.pais
España  
dc.journal.ciudad
valencia  
dc.description.fil
Fil: Nardo, Agustina Estefania. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://congresos.adeituv.es/bioactivepeptides/ficha.en.html  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.coverage
Internacional  
dc.type.subtype
Simposio  
dc.description.nombreEvento
2nd International Symposium on Bioactive Peptides  
dc.date.evento
2019-05-22  
dc.description.ciudadEvento
Valencia  
dc.description.paisEvento
España  
dc.type.publicacion
Book  
dc.description.institucionOrganizadora
Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos  
dc.description.institucionOrganizadora
University of Alberta.Department of Agricultural, Food and Nutritional Science  
dc.source.libro
Book of Abstracts: 2nd International Symposium on bioactive Peptides  
dc.date.eventoHasta
2019-05-24  
dc.type
Simposio