Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Tomac, Alejandra  
dc.contributor.author
Rodriguez Mallo, Sofia  
dc.contributor.author
Perez, Silvina  
dc.contributor.author
Garcia Loredo, Analia Belen  
dc.contributor.author
Yeannes, Maria Isabel  
dc.date.available
2022-11-23T10:48:14Z  
dc.date.issued
2019-11  
dc.identifier.citation
Tomac, Alejandra; Rodriguez Mallo, Sofia; Perez, Silvina; Garcia Loredo, Analia Belen; Yeannes, Maria Isabel; Vacuum impregnation in Merluccius hubbsi hake fillets brining: Effect on mass transfer kinetics, texture and colour; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 119; 11-2019; 1-7  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/178627  
dc.description.abstract
Brining is a preliminary process for the development of many traditional and innovative fish products. We analysed the use of vacuum impregnation (VI) in hake fillets brining (10 g NaCl/100 mL solution, 4 ± 2 °C). VI brining (p1 = 10000 Pa, t1 = 5 min, restoring atmospheric pressure for 25–415 min) was compared with brining at atmospheric pressure (control). VI had a significant effect on mass transfer kinetics, yielding a higher Total Mass Change (ΔM) and salt content, which implied shorter brining times as well as higher product yield. Brined fillets presented lower L*, a* and b* values compared to fresh samples. VI did not affect colour when comparing with control. Likewise, texture varied with brining time, but not due to VI. Principal Component Analysis indicated that unbrined fresh hake and samples brined for 240 min (either VI or control) were different in their ΔM, NaCl content, colour and elasticity. Peleg equation accurately modeled salt and water contents behavior during brining, predicting a 75% processing time reduction by the use of vacuum impregnation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FISH PRODUCTS  
dc.subject
MERLUCCIUS HUBBSI  
dc.subject
PROCESSING TIME  
dc.subject
SALTING  
dc.subject
VACUUM IMPREGNATION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Vacuum impregnation in Merluccius hubbsi hake fillets brining: Effect on mass transfer kinetics, texture and colour  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-11-22T09:06:14Z  
dc.journal.volume
119  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Tomac, Alejandra. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez Mallo, Sofia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Silvina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia Loredo, Analia Belen. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Yeannes, Maria Isabel. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643819312344?dgcid=author  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.108892