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dc.contributor.author
Colombo, Maria Laura
dc.contributor.author
Fernández, Agustina
dc.contributor.author
Cimino, Cecilia Verónica
dc.contributor.author
Liggieri, Constanza Silvina
dc.contributor.author
Bruno, Mariela Anahí
dc.contributor.author
Faro, Carlos
dc.contributor.author
Veríssimo, Paula C.
dc.contributor.author
Vairo Cavalli, Sandra Elizabeth
dc.date.available
2022-11-22T16:15:47Z
dc.date.issued
2018-11
dc.identifier.citation
Colombo, Maria Laura; Fernández, Agustina; Cimino, Cecilia Verónica; Liggieri, Constanza Silvina; Bruno, Mariela Anahí; et al.; Miniature cheeses made with blends of chymosin and a vegetable rennet from flowers of Silybum marianum: Enzymatic characterization of the flower-coagulant peptidase; Elsevier; Food Chemistry; 266; 11-2018; 223-231
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/178566
dc.description.abstract
Binary blends of S. marianum–flower extract and chymosin, as coagulant preparations, enabled the manufacture of miniature cheeses with distinctive characteristics compared to those of chymosin-renneted cheeses. The physicochemical parameters, sensory attributes of the cheeses, and in-vitro water-soluble antioxidant activity were analyzed and compared to those properties obtained from control chymosin-renneted cheeses. The preponderant proteolytic constituent in the flower extract was isolated in a two-step-purification protocol. The thus purified aspartic peptidase was maximally active at acidic pHs and exhibited a preference for peptide bonds between hydrophobic residues. Enzymologic characterization revealed differences in the kinetic parameters and specificity compared to other enzymes employed, such as rennet. S. marianum–flower extract, as a source of peptidase with distinctive characteristics, is a suitable substitute for chymosin in miniature-cheese production. The addition of vegetable rennet contributed to the development of an intense aroma and conferred antioxidant activity to the cheeses and wheys.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
ASPARTIC PEPTIDASE
dc.subject
MINIATURE CHEESE
dc.subject
PLANT RENNET
dc.subject.classification
Métodos de Investigación en Bioquímica
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Miniature cheeses made with blends of chymosin and a vegetable rennet from flowers of Silybum marianum: Enzymatic characterization of the flower-coagulant peptidase
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-11-15T14:14:37Z
dc.journal.volume
266
dc.journal.pagination
223-231
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Colombo, Maria Laura. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández, Agustina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cimino, Cecilia Verónica. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Liggieri, Constanza Silvina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bruno, Mariela Anahí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Faro, Carlos. Universidad de Coimbra; Portugal
dc.description.fil
Fil: Veríssimo, Paula C.. Universidad de Coimbra; Portugal
dc.description.fil
Fil: Vairo Cavalli, Sandra Elizabeth. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618309683?via%3Dihub
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.06.007
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