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dc.contributor.author
Colombo, Maria Laura  
dc.contributor.author
Fernández, Agustina  
dc.contributor.author
Cimino, Cecilia Verónica  
dc.contributor.author
Liggieri, Constanza Silvina  
dc.contributor.author
Bruno, Mariela Anahí  
dc.contributor.author
Faro, Carlos  
dc.contributor.author
Veríssimo, Paula C.  
dc.contributor.author
Vairo Cavalli, Sandra Elizabeth  
dc.date.available
2022-11-22T16:15:47Z  
dc.date.issued
2018-11  
dc.identifier.citation
Colombo, Maria Laura; Fernández, Agustina; Cimino, Cecilia Verónica; Liggieri, Constanza Silvina; Bruno, Mariela Anahí; et al.; Miniature cheeses made with blends of chymosin and a vegetable rennet from flowers of Silybum marianum: Enzymatic characterization of the flower-coagulant peptidase; Elsevier; Food Chemistry; 266; 11-2018; 223-231  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/178566  
dc.description.abstract
Binary blends of S. marianum–flower extract and chymosin, as coagulant preparations, enabled the manufacture of miniature cheeses with distinctive characteristics compared to those of chymosin-renneted cheeses. The physicochemical parameters, sensory attributes of the cheeses, and in-vitro water-soluble antioxidant activity were analyzed and compared to those properties obtained from control chymosin-renneted cheeses. The preponderant proteolytic constituent in the flower extract was isolated in a two-step-purification protocol. The thus purified aspartic peptidase was maximally active at acidic pHs and exhibited a preference for peptide bonds between hydrophobic residues. Enzymologic characterization revealed differences in the kinetic parameters and specificity compared to other enzymes employed, such as rennet. S. marianum–flower extract, as a source of peptidase with distinctive characteristics, is a suitable substitute for chymosin in miniature-cheese production. The addition of vegetable rennet contributed to the development of an intense aroma and conferred antioxidant activity to the cheeses and wheys.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY  
dc.subject
ASPARTIC PEPTIDASE  
dc.subject
MINIATURE CHEESE  
dc.subject
PLANT RENNET  
dc.subject.classification
Métodos de Investigación en Bioquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Miniature cheeses made with blends of chymosin and a vegetable rennet from flowers of Silybum marianum: Enzymatic characterization of the flower-coagulant peptidase  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-11-15T14:14:37Z  
dc.journal.volume
266  
dc.journal.pagination
223-231  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Colombo, Maria Laura. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernández, Agustina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cimino, Cecilia Verónica. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Liggieri, Constanza Silvina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bruno, Mariela Anahí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Faro, Carlos. Universidad de Coimbra; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Veríssimo, Paula C.. Universidad de Coimbra; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Vairo Cavalli, Sandra Elizabeth. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618309683?via%3Dihub  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.06.007