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dc.contributor.author
Sirini, Noelí Estefanía  
dc.contributor.author
Lucas González, R.  
dc.contributor.author
Fernández López, J.  
dc.contributor.author
Viuda Martos, M.  
dc.contributor.author
Pérez Álvarez, J. A.  
dc.contributor.author
Frizzo, Laureano Sebastian  
dc.contributor.author
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro  
dc.contributor.author
Zbrun, María Virginia  
dc.contributor.author
Rosmini, Marcelo Raul  
dc.date.available
2022-11-22T11:32:30Z  
dc.date.issued
2021-10  
dc.identifier.citation
Sirini, Noelí Estefanía; Lucas González, R.; Fernández López, J.; Viuda Martos, M.; Pérez Álvarez, J. A.; et al.; Effect of probiotic Lactiplantibacillus plantarum and chestnut flour (Castanea sativa mill) on microbiological and physicochemical characteristics of dry-cured sausages during storage; Elsevier; Meat Science; 184; 108691; 10-2021  
dc.identifier.issn
0309-1740  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/178464  
dc.description.abstract
The effect of chestnut flour (Castanea sativa Mill) on L. plantarum viability and physicochemical characteristics in a dry-cured sausage (Longaniza de Pascua) during storage is discussed. Four batches were prepared: CL with 3% chestnut flour added; CPL with 3% chestnut flour and 8.5 log CFU/g L. plantarum added; PL with 8.5 log CFU/g L. plantarum added and L, the batch control. The sausages were stored at 4 °C and 20 °C, and vacuum packed for 43 d. L. plantarum viability was affected by storage time (P < 0.001). However, higher L. plantarum counts at the final of storage were reached due to chestnut flour addition (P < 0.001). At room storage, chestnut flour caused a higher increase in TBARS values (P = 0.022). Nevertheless, all lipid oxidation treatments were in the range of accepted values at the sensory detection level. In conclusion, Longaniza de Pascua can be kept at 4 °C or 20 °C for 43 d without causing any rancidity problems.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHESTNUT FLOUR  
dc.subject
DRY CURED SAUSAGE  
dc.subject
LACTIPLANTIBACILLUS PLANTARUM  
dc.subject
LONGANIZA DE PASCUA  
dc.subject
PROBIOTICS  
dc.subject
VIABILITY  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Effect of probiotic Lactiplantibacillus plantarum and chestnut flour (Castanea sativa mill) on microbiological and physicochemical characteristics of dry-cured sausages during storage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-19T13:56:10Z  
dc.journal.volume
184  
dc.journal.number
108691  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Sirini, Noelí Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lucas González, R.. Universidad de Miguel Hernández; España  
dc.description.fil
Fil: Fernández López, J.. Universidad de Miguel Hernández; España  
dc.description.fil
Fil: Viuda Martos, M.. Universidad de Miguel Hernández; España  
dc.description.fil
Fil: Pérez Álvarez, J. A.. Universidad de Miguel Hernández; España  
dc.description.fil
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rosmini, Marcelo Raul. Universidad Nacional del Litoral; Argentina  
dc.journal.title
Meat Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2021.108691  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174021002679