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dc.contributor.author
Wagner, Leandro Sebastian  
dc.contributor.author
Sequin, Christian Javier  
dc.contributor.author
Foti, Maria Natalia  
dc.contributor.author
Campos Soldini, Maria Paula  
dc.date.available
2022-11-18T18:34:34Z  
dc.date.issued
2021-08  
dc.identifier.citation
Wagner, Leandro Sebastian; Sequin, Christian Javier; Foti, Maria Natalia; Campos Soldini, Maria Paula; Insecticidal, fungicidal, phytotoxic activity and chemical composition of Lavandula dentata essential oil; Elsevier; Biocatalysis and Agricultural Biotechnology; 35; 8-2021; 1-6  
dc.identifier.issn
1878-8181  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/178372  
dc.description.abstract
Pest control in agriculture is generally carried out through the application of synthetic insecticides causing deterioration of the health and environment. Essential oils (EOs) extracted from plants are seen as alternatives to synthetic pesticides. This study aimed at determining the insecticidal, fungicidal, phytotoxic activity and composition of the EO from leaves and green stems of Lavandula dentata (Lamiaceae). EO chemical composition was determined/identified by gas chromatography mass spectrometry. The insecticidal, fungicidal, phytotoxic activity of the EO was evaluated at different concentrations. The main components of EO were eucalyptol (34.33%), fenchone (17.78%), and camphor (15.75%). EO showed good insecticidal activity on the three pest insects evaluated. LC50 values against Sitophilus zeamais (Coleoptera: Curculionidae) and Tribolium castaneum (Coleoptera: Tenebrionidae) were 26.9 and 11.3 μl/l air (assay without food) and 42.7 and 29.3 μl/l air (assay with food), respectively, while for Epicauta atomaria (Coleoptera: Meloidae), LC50 was 26.9 μl/l air (assay without food). Moreover, EO had good fungicidal activity against Cercospora kikuchii, Cercospora sojina, and Septoria glycines (Capnodiales: Mycosphaerellaceae) plant pathogenic fungi, with ID (diameter of the inhibition zone of fungal growth) median values of 34.00, 29.50 and 22.00 mm at a concentration of 5 μl/disc, respectively. Finally, EO exhibited a strong phytotoxic activity against Lactuca sativa (Asteraceae) model plant inhibiting 100% of the radicle growth at a concentration of 25.0 μl/ml. In conclusion, L. dentata EO could be considered as a good biopesticide for future integrated pest management programs.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOPESTICIDES  
dc.subject
FUMIGANT TOXICITY  
dc.subject
HYDRODISTILLATION  
dc.subject
INTEGRATED PEST MANAGEMENT  
dc.subject
KEYS WORDS  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Insecticidal, fungicidal, phytotoxic activity and chemical composition of Lavandula dentata essential oil  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-03-08T21:45:09Z  
dc.journal.volume
35  
dc.journal.pagination
1-6  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Wagner, Leandro Sebastian. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sequin, Christian Javier. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Foti, Maria Natalia. Universidad Nacional de Entre Rios. Facultad de Cs.agropecuarias. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campos Soldini, Maria Paula. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina  
dc.journal.title
Biocatalysis and Agricultural Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1878818121001882  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.bcab.2021.102092