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dc.contributor.author
Wagner, Leandro Sebastian
dc.contributor.author
Sequin, Christian Javier
dc.contributor.author
Foti, Maria Natalia
dc.contributor.author
Campos Soldini, Maria Paula
dc.date.available
2022-11-18T18:34:34Z
dc.date.issued
2021-08
dc.identifier.citation
Wagner, Leandro Sebastian; Sequin, Christian Javier; Foti, Maria Natalia; Campos Soldini, Maria Paula; Insecticidal, fungicidal, phytotoxic activity and chemical composition of Lavandula dentata essential oil; Elsevier; Biocatalysis and Agricultural Biotechnology; 35; 8-2021; 1-6
dc.identifier.issn
1878-8181
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/178372
dc.description.abstract
Pest control in agriculture is generally carried out through the application of synthetic insecticides causing deterioration of the health and environment. Essential oils (EOs) extracted from plants are seen as alternatives to synthetic pesticides. This study aimed at determining the insecticidal, fungicidal, phytotoxic activity and composition of the EO from leaves and green stems of Lavandula dentata (Lamiaceae). EO chemical composition was determined/identified by gas chromatography mass spectrometry. The insecticidal, fungicidal, phytotoxic activity of the EO was evaluated at different concentrations. The main components of EO were eucalyptol (34.33%), fenchone (17.78%), and camphor (15.75%). EO showed good insecticidal activity on the three pest insects evaluated. LC50 values against Sitophilus zeamais (Coleoptera: Curculionidae) and Tribolium castaneum (Coleoptera: Tenebrionidae) were 26.9 and 11.3 μl/l air (assay without food) and 42.7 and 29.3 μl/l air (assay with food), respectively, while for Epicauta atomaria (Coleoptera: Meloidae), LC50 was 26.9 μl/l air (assay without food). Moreover, EO had good fungicidal activity against Cercospora kikuchii, Cercospora sojina, and Septoria glycines (Capnodiales: Mycosphaerellaceae) plant pathogenic fungi, with ID (diameter of the inhibition zone of fungal growth) median values of 34.00, 29.50 and 22.00 mm at a concentration of 5 μl/disc, respectively. Finally, EO exhibited a strong phytotoxic activity against Lactuca sativa (Asteraceae) model plant inhibiting 100% of the radicle growth at a concentration of 25.0 μl/ml. In conclusion, L. dentata EO could be considered as a good biopesticide for future integrated pest management programs.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOPESTICIDES
dc.subject
FUMIGANT TOXICITY
dc.subject
HYDRODISTILLATION
dc.subject
INTEGRATED PEST MANAGEMENT
dc.subject
KEYS WORDS
dc.subject.classification
Química Orgánica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Insecticidal, fungicidal, phytotoxic activity and chemical composition of Lavandula dentata essential oil
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-03-08T21:45:09Z
dc.journal.volume
35
dc.journal.pagination
1-6
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Wagner, Leandro Sebastian. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sequin, Christian Javier. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.description.fil
Fil: Foti, Maria Natalia. Universidad Nacional de Entre Rios. Facultad de Cs.agropecuarias. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campos Soldini, Maria Paula. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
dc.journal.title
Biocatalysis and Agricultural Biotechnology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1878818121001882
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.bcab.2021.102092
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