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dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian
dc.contributor.author
Marín, María A.
dc.contributor.author
Salgado Faller, Camila M.
dc.contributor.author
Revol, Juliana
dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel
dc.date.available
2017-06-06T14:28:39Z
dc.date.issued
2012-06
dc.identifier.citation
Martinez, Marcela Lilian; Marín, María A.; Salgado Faller, Camila M.; Revol, Juliana; Penci, Maria Cecilia; et al.; Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters; Sage Publications Ltd; Food Science And Technology International; 47; 1; 6-2012; 78-82
dc.identifier.issn
1082-0132
dc.identifier.issn
1532-1738
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/17547
dc.description.abstract
The processing parameters related with chia oil extraction employing screw press have not been studied yet. A Box–Behnken experimental design was used to study the optimization process by response surface analysis. The independent variables considered were seed moisture content, restriction die, screw press speed and barrel temperature, while the response variables measured were oil yield, fines content in oil and oil quality (acidity, peroxide index, K232, K270, values, antioxidant activity and total tocopherol content). Since chemical quality data of chia seeds oil pressed at different conditions was not affected, the response was optimize to maximize oil yield. The results suggested that 0.113 g/g dry solids (0.101 g/g seed), 6 mm restriction die, 20 rpm screw press speed and 30 °C barrel temperature were the best processing combination to maximize oil yield.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Sage Publications Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Chia
dc.subject
Oil Quality
dc.subject
Oil Yield
dc.subject
Screw Press
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-05-31T15:36:54Z
dc.journal.volume
47
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
78-82
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
London
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Marín, María A.. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salgado Faller, Camila M.. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Revol, Juliana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
Food Science And Technology International
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643811004324
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.lwt.2011.12.032
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