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dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.contributor.author
Marín, María A.  
dc.contributor.author
Salgado Faller, Camila M.  
dc.contributor.author
Revol, Juliana  
dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.date.available
2017-06-06T14:28:39Z  
dc.date.issued
2012-06  
dc.identifier.citation
Martinez, Marcela Lilian; Marín, María A.; Salgado Faller, Camila M.; Revol, Juliana; Penci, Maria Cecilia; et al.; Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters; Sage Publications Ltd; Food Science And Technology International; 47; 1; 6-2012; 78-82  
dc.identifier.issn
1082-0132  
dc.identifier.issn
1532-1738  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/17547  
dc.description.abstract
The processing parameters related with chia oil extraction employing screw press have not been studied yet. A Box–Behnken experimental design was used to study the optimization process by response surface analysis. The independent variables considered were seed moisture content, restriction die, screw press speed and barrel temperature, while the response variables measured were oil yield, fines content in oil and oil quality (acidity, peroxide index, K232, K270, values, antioxidant activity and total tocopherol content). Since chemical quality data of chia seeds oil pressed at different conditions was not affected, the response was optimize to maximize oil yield. The results suggested that 0.113 g/g dry solids (0.101 g/g seed), 6 mm restriction die, 20 rpm screw press speed and 30 °C barrel temperature were the best processing combination to maximize oil yield.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Sage Publications Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Chia  
dc.subject
Oil Quality  
dc.subject
Oil Yield  
dc.subject
Screw Press  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Chia (Salvia hispanica L.) oil extraction: Study of processing parameters  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-05-31T15:36:54Z  
dc.journal.volume
47  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
78-82  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
London  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marín, María A.. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salgado Faller, Camila M.. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Revol, Juliana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Food Science And Technology International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643811004324  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.lwt.2011.12.032