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dc.contributor.author
Gamba, Raul Ricardo  
dc.contributor.author
Ni Colo, Carolina  
dc.contributor.author
Correa, Mariana  
dc.contributor.author
Astoreca, Andrea Luciana  
dc.contributor.author
Alconada Magliano, Teresa Maria  
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela  
dc.contributor.author
Leon Pelaez, Angela  
dc.date.available
2017-06-05T20:37:13Z  
dc.date.issued
2015-06  
dc.identifier.citation
Gamba, Raul Ricardo; Ni Colo, Carolina; Correa, Mariana; Astoreca, Andrea Luciana; Alconada Magliano, Teresa Maria; et al.; Antifungal Activity against Aspergillus parasiticus of Supernatants from Whey Permeates Fermented with Kefir Grains; Scientific Research Publishing; Advances in Microbiology; 5; 6; 6-2015; 479-492  
dc.identifier.issn
2165-3402  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/17526  
dc.description.abstract
Aspergillus parasiticus, a common fungal contaminant in food, produces aflatoxin B1, which is classified as human carcinogen. Kefir is an ancient fermented beverage obtained by the fermentation of different substrates with kefir grains. A very important waste produced by the dairy cheese industry is the whey permeate, which nowadays is a strong ambient contaminant. The aim of this work was to assess the effect of whey permeates fermented with kefir grains against A. parasiticus growth, aflatoxin B1 biosynthesis, and the kefir microorganisms protection against the cell damage produced by aflatoxin B1. It was observed that kefir-cell-free-supernatants (CFS) produced fungal inhibition. A fungicidal effect was observed with 65% v/v of CFS in the culture medium (final pH 4.55 and total undissociated lactic and acetic acid concentration 34.08 mM). Under these conditions, aflatoxin production was not detected. Finally, it was found that non-viable kefir microorganisms protected HepG2 cells from the damage produced by aflatoxin B1.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Scientific Research Publishing  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Aspergillus Parasiticus  
dc.subject
Whey Permeate  
dc.subject
Aflatoxin B1  
dc.subject
Kefir Supernatants  
dc.subject
Lactic Acid  
dc.subject
Acetic Acid  
dc.subject
Cytotoxicity  
dc.subject
Hepg2 Cells  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Antifungal Activity against Aspergillus parasiticus of Supernatants from Whey Permeates Fermented with Kefir Grains  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-05-08T15:32:44Z  
dc.identifier.eissn
2165-3410  
dc.journal.volume
5  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
479-492  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Gamba, Raul Ricardo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ni Colo, Carolina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Correa, Mariana. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Astoreca, Andrea Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alconada Magliano, Teresa Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Leon Pelaez, Angela. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.journal.title
Advances in Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4236/aim.2015.56049  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://file.scirp.org/pdf/AiM_2015062914004675.pdf  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?PaperID=57491