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dc.contributor.author
Gamba, Raul Ricardo
dc.contributor.author
Ni Colo, Carolina
dc.contributor.author
Correa, Mariana
dc.contributor.author
Astoreca, Andrea Luciana
dc.contributor.author
Alconada Magliano, Teresa Maria
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela
dc.contributor.author
Leon Pelaez, Angela
dc.date.available
2017-06-05T20:37:13Z
dc.date.issued
2015-06
dc.identifier.citation
Gamba, Raul Ricardo; Ni Colo, Carolina; Correa, Mariana; Astoreca, Andrea Luciana; Alconada Magliano, Teresa Maria; et al.; Antifungal Activity against Aspergillus parasiticus of Supernatants from Whey Permeates Fermented with Kefir Grains; Scientific Research Publishing; Advances in Microbiology; 5; 6; 6-2015; 479-492
dc.identifier.issn
2165-3402
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/17526
dc.description.abstract
Aspergillus parasiticus, a common fungal contaminant in food, produces aflatoxin B1, which is classified as human carcinogen. Kefir is an ancient fermented beverage obtained by the fermentation of different substrates with kefir grains. A very important waste produced by the dairy cheese industry is the whey permeate, which nowadays is a strong ambient contaminant. The aim of this work was to assess the effect of whey permeates fermented with kefir grains against A. parasiticus growth, aflatoxin B1 biosynthesis, and the kefir microorganisms protection against the cell damage produced by aflatoxin B1. It was observed that kefir-cell-free-supernatants (CFS) produced fungal inhibition. A fungicidal effect was observed with 65% v/v of CFS in the culture medium (final pH 4.55 and total undissociated lactic and acetic acid concentration 34.08 mM). Under these conditions, aflatoxin production was not detected. Finally, it was found that non-viable kefir microorganisms protected HepG2 cells from the damage produced by aflatoxin B1.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Scientific Research Publishing
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Aspergillus Parasiticus
dc.subject
Whey Permeate
dc.subject
Aflatoxin B1
dc.subject
Kefir Supernatants
dc.subject
Lactic Acid
dc.subject
Acetic Acid
dc.subject
Cytotoxicity
dc.subject
Hepg2 Cells
dc.subject.classification
Micología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Antifungal Activity against Aspergillus parasiticus of Supernatants from Whey Permeates Fermented with Kefir Grains
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-05-08T15:32:44Z
dc.identifier.eissn
2165-3410
dc.journal.volume
5
dc.journal.number
6
dc.journal.pagination
479-492
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Gamba, Raul Ricardo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ni Colo, Carolina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
dc.description.fil
Fil: Correa, Mariana. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Astoreca, Andrea Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alconada Magliano, Teresa Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leon Pelaez, Angela. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
dc.journal.title
Advances in Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4236/aim.2015.56049
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://file.scirp.org/pdf/AiM_2015062914004675.pdf
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?PaperID=57491
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