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dc.contributor.author
Vélez Peña, Estefania  
dc.contributor.author
Pérez Obando, Juliana  
dc.contributor.author
Pais Ospina, Daniel Humberto  
dc.contributor.author
Marín Silva, Diego Alejandro  
dc.contributor.author
Pinotti, Adriana Noemi  
dc.contributor.author
Cánneva, Antonela  
dc.contributor.author
Donadelli, Jorge Andrés  
dc.contributor.author
Damonte, Laura Cristina  
dc.contributor.author
Pizzio, Luis Rene  
dc.contributor.author
Osorio Vargas, Paula  
dc.contributor.author
Rengifo Herrera, Julian Andres  
dc.date.available
2022-10-27T10:54:13Z  
dc.date.issued
2019-12  
dc.identifier.citation
Vélez Peña, Estefania; Pérez Obando, Juliana; Pais Ospina, Daniel Humberto; Marín Silva, Diego Alejandro; Pinotti, Adriana Noemi; et al.; Self-cleaning and antimicrobial photo-induced properties under indoor lighting irradiation of chitosan films containing Melon/TiO2 composites; Elsevier Science; Applied Surface Science; 508; 12-2019; 1-11  
dc.identifier.issn
0169-4332  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/175092  
dc.description.abstract
Chitosan films containing visible-light absorbing melon/TiO2 composites (MTiO2) (CTS/MTiO2), prepared by sol-gel method using urea as precursor, were evaluated as self-cleaning and antimicrobial photo-induced surfaces under indoor lighting irradiation. Malachite green and staphylococcus aureus were used as model pollutant and bacteria strain respectively. Characterization revealed that MTiO2 nanoparticles were successfully incorporated on chitosan films. Presence of nanoparticles on chitosan films did not strongly affect tensile strength of films, however, its solubility was highly reduced. Dye stains on CTS/MTiO2 films were efficiently removed after 72 h of continuous indoor lighting irradiation. It was found that dye molecule underwent N-demethylation reactions caused probably by the attack of photo-induced [rad]OH radicals produced on MTiO2 surfaces while dye ATR-FT-IR spectrum exhibited the presence of C[dbnd]O groups probably linked to benzophenones generated by the reaction between malachite green molecules and photo-induced singlet oxygen (1O2). Furthermore, CTS/MTiO2 exhibited self-cleaning properties during 15 days of continuous indoor lighting irradiation. S. aureus underwent a culturability dropping of around 3 logs after 3 h of irradiation while chitosan and chitosan/P25 films did not exhibit culturability decreasing. Although self-cleaning properties were not altered by continuous irradiation, it was found that surface morphology and physical-chemical properties of chitosan films underwent changes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIMICROBIAL SURFACES  
dc.subject
CHITOSAN FILMS  
dc.subject
SELF-CLEANING SURFACES  
dc.subject
VISIBLE LIGHT ABSORBING MELON/TIO2 COMPOSITES  
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Self-cleaning and antimicrobial photo-induced properties under indoor lighting irradiation of chitosan films containing Melon/TiO2 composites  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-10-27T10:24:30Z  
dc.journal.volume
508  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Vélez Peña, Estefania. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pérez Obando, Juliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pais Ospina, Daniel Humberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marín Silva, Diego Alejandro. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cánneva, Antonela. YPF - Tecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Donadelli, Jorge Andrés. YPF - Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Damonte, Laura Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Física La Plata. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Física La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pizzio, Luis Rene. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas "Dr. Jorge J. Ronco". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Osorio Vargas, Paula. Universidad del Bio Bio; Chile  
dc.description.fil
Fil: Rengifo Herrera, Julian Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas "Dr. Jorge J. Ronco". Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas; Argentina  
dc.journal.title
Applied Surface Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0169433219337122  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.apsusc.2019.144895