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dc.contributor.author
Perez, Silvina  
dc.contributor.author
Gomila, Margarita  
dc.contributor.author
Murialdo, Silvia Elena  
dc.contributor.author
Ameztoy, Irene Mabel  
dc.contributor.author
Gonzalez Escalona, Narjol  
dc.contributor.author
Ramirez, Elida Elvia  
dc.contributor.author
Yeannes, Maria Isabel  
dc.date.available
2022-10-26T15:22:19Z  
dc.date.issued
2020-07  
dc.identifier.citation
Perez, Silvina; Gomila, Margarita; Murialdo, Silvia Elena; Ameztoy, Irene Mabel; Gonzalez Escalona, Narjol; et al.; Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita); Cold Spring Harbor Laboratory Press; bioRxiv; 7-2020; 1-13  
dc.identifier.issn
0362-4331  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/174964  
dc.description.abstract
A facultative aerobic, Gram-negative, motile, non-endospore forming and extremely halophilic bacterium, strain 11aii⊺, isolated from salted-ripened anchovy, was examined using a polyphasic approach to characterize and clarify its phylogenetic and taxonomic position. Sequences of the 16S rRNA gene revealed close relationships to species of the genera Lentibacillus and Virgibacillus (94.2% similarity). The organism grew optimally in the presence of 20-35 % NaCl. The major fatty acids of strain 11aii⊺ were C16:0 (42.1%) and anteiso-C15:0 (31.2%) and also presented iso-C16:0 (11.0%), anteiso-C17:0 (10.4%) and C18:0 (5.2%). Based on data presented here, strain 11aii⊺ is considered to represent a novel genus and species, for which the name Haloargentinum marplatensis gen. nov. sp. nov. is proposed with the strain 11aii⊺ as type strain.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Cold Spring Harbor Laboratory Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
HALOARGENTINUM  
dc.subject
FIRMICUTES  
dc.subject
HALOPHILE  
dc.subject
FERMENTED FISH  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Haloargentinum marplatensis gen. nov., sp. nov., a novel extremely halophilic bacterium isolated from salted-ripened anchovy (Engraulis anchoita)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-16T20:50:39Z  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Nueva York  
dc.description.fil
Fil: Perez, Silvina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomila, Margarita. Universitat de les Illes Balears; España  
dc.description.fil
Fil: Murialdo, Silvia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Ingeniería Bioquímica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ameztoy, Irene Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gonzalez Escalona, Narjol. Center For Food Safety And Applied Nutrition; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Elida Elvia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Yeannes, Maria Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
bioRxiv  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1101/2020.07.27.213165  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.07.27.213165v1