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dc.contributor.author
Bordón, María Gabriela
dc.contributor.author
Paredes, Alejandro Javier
dc.contributor.author
Camacho, Nahuel Matias
dc.contributor.author
Defaín Tesoriero, Victoria
dc.contributor.author
Ruíz Díaz, Roberto
dc.contributor.author
Lelli, Diego
dc.contributor.author
González, Agustín
dc.contributor.author
Penci, Maria Cecilia
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian
dc.date.available
2022-10-19T18:03:10Z
dc.date.issued
2019
dc.identifier.citation
Chia oil microencapsulation as a technological alternative to increase its oxidative stability; 13th International Food Data Conference; Lisboa; Portugal; 2019; 158-158
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/174001
dc.description.abstract
Chia seed oil (CSO) is the major vegetable source of alpha-linolenic acid. Microencapsulation technologies protect these fatty acids against oxidative degradation, allow the handling of products rich in oils as solid materials and facilitate its incorporation in certain foods such as bakery products. Among them, spray drying is the most widely used due to its low cost, flexibility and scalability. The aim of this work was to analyze different alternatives of gas-droplet contact for the spray drying of chia oil-in-water emulsions. The former configuration corresponded to a laboratory scale tall type spray dryer, while the latter corresponded to a pilot scale short type spray dryer. Coarse emulsions were prepared by high speed homogenization of CSO and a mixture of soy protein isolate (SPI) and gum arabic (GA) as encapsulants; 1/1 SPI/GA and 2/1 [(SPI+GA)/CSO] ratios were used. The coarse emulsions were further homogenized in a high-pressure valve homogenizer. The pH of fine emulsions was adjusted to 3.0 to induce complex coacervation, and the reaction was completed with stirring at 40 °C and 30 min. Finally, maltodextrin DE 5 as carrier agent was incorporated before spray drying to achieve a 22% w/v final total solid content. The co-current contact gave microcapsules with greater oxidative stability (3 times higher than bulk oil), which was associated to less thermal degradation. Meanwhile, the mixed flow configuration yielded products with poor oxidative stability. It can be concluded that a co-current spray dryer configuration constitutes a better alternative for the protection of heat-sensitive ingredients.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Instituto Nacional de Saúde Dr. Ricardo Jorge
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Chia oil
dc.subject
Microencapsulation
dc.subject
Spray drying
dc.subject
Aboratory scale
dc.subject
Pilot plant scale
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Chia oil microencapsulation as a technological alternative to increase its oxidative stability
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2021-10-27T13:36:17Z
dc.journal.pagination
158-158
dc.journal.pais
Portugal
dc.journal.ciudad
Lisboa
dc.description.fil
Fil: Bordón, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Paredes, Alejandro Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Camacho, Nahuel Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Defaín Tesoriero, Victoria. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina
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Fil: Ruíz Díaz, Roberto. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lelli, Diego. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: González, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Penci, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.relation.alternativeid
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dc.conicet.rol
Autor
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Autor
dc.coverage
Internacional
dc.type.subtype
Conferencia
dc.description.nombreEvento
13th International Food Data Conference
dc.date.evento
2019-10-15
dc.description.ciudadEvento
Lisboa
dc.description.paisEvento
Portugal
dc.type.publicacion
Book
dc.description.institucionOrganizadora
República Portuguesa Saúde
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Serviço Nacional de Saúde
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Instituto Nacional de Saúde Dr. Ricardo Jorge
dc.source.libro
Programme and Book of Abstract13th International Food Data Conference
dc.date.eventoHasta
2019-10-18
dc.type
Conferencia
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