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dc.contributor.author
Ninago, Mario Daniel  
dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria  
dc.contributor.author
Lencina, María Malvina Soledad  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Andreucetti, Noemi Amalia  
dc.contributor.author
Ciolino, Andrés Eduardo  
dc.contributor.author
Villar, Marcelo Armando  
dc.date.available
2017-06-02T16:02:06Z  
dc.date.issued
2015-08-06  
dc.identifier.citation
Ninago, Mario Daniel; Lopez, Olivia Valeria; Lencina, María Malvina Soledad; Garcia, Maria Alejandra; Andreucetti, Noemi Amalia; et al.; Enhancement of thermoplastic starch final properties by blending with poly(e- caprolactone); Elsevier; Carbohydrate Polymers; 134; 6-8-2015; 205-212  
dc.identifier.issn
0144-8617  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/17367  
dc.description.abstract
Final properties of two thermoplastic corn starch matrices were improved by adding poly(-caprolactone), PCL, at 2.5, 5, and 10% w/w. One of the thermoplastic starch matrices was processed usingwater and glycerol as plasticizers (SG) and the other one was plasticized with a mixture of glycerol andsodium alginate (SGA). Blends were suitably processed by melt mixing and further injected. Films obtainedby thermo-compression were flexible and easy to handle. Microstructure studies (SEM and FTIR) revealeda nice distribution of PCL within both matrices and also a good starch?PCL compatibility, attributed to thelower polyester concentration. The crystalline character of PCL was the responsible of the increment inthe degree of crystallinity of starch matrices, determined by XRD. Moreover, it was demonstrated by TGAthat PCL incorporation did not affect the thermal stability of these starch-based materials. In addition, ashift of Tg values of both glycerol and starch-rich phases to lower values was determined by DSC and DMAtests, attributed to the PCL plasticizing action. Besides, PCL blocking effect to visible and UV radiationswas evident by the incremented opacity and the UV-barrier capacity of the starch films. Finally, watervapor permeability and water solubility values were reduced by PCL incorporation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Thermoplastic Corn-Starch  
dc.subject
Poly(E-Caprolactone)  
dc.subject
Thermal Processing  
dc.subject
Structural And Final Properties  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Enhancement of thermoplastic starch final properties by blending with poly(e- caprolactone)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-05-03T20:27:42Z  
dc.journal.volume
134  
dc.journal.pagination
205-212  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ninago, Mario Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lencina, María Malvina Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Invest.científicas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Andreucetti, Noemi Amalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ciolino, Andrés Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2015.08.007  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861715007481