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dc.contributor.author
Ninago, Mario Daniel
dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria
dc.contributor.author
Lencina, María Malvina Soledad
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Andreucetti, Noemi Amalia
dc.contributor.author
Ciolino, Andrés Eduardo
dc.contributor.author
Villar, Marcelo Armando
dc.date.available
2017-06-02T16:02:06Z
dc.date.issued
2015-08-06
dc.identifier.citation
Ninago, Mario Daniel; Lopez, Olivia Valeria; Lencina, María Malvina Soledad; Garcia, Maria Alejandra; Andreucetti, Noemi Amalia; et al.; Enhancement of thermoplastic starch final properties by blending with poly(e- caprolactone); Elsevier; Carbohydrate Polymers; 134; 6-8-2015; 205-212
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/17367
dc.description.abstract
Final properties of two thermoplastic corn starch matrices were improved by adding poly(-caprolactone), PCL, at 2.5, 5, and 10% w/w. One of the thermoplastic starch matrices was processed usingwater and glycerol as plasticizers (SG) and the other one was plasticized with a mixture of glycerol andsodium alginate (SGA). Blends were suitably processed by melt mixing and further injected. Films obtainedby thermo-compression were flexible and easy to handle. Microstructure studies (SEM and FTIR) revealeda nice distribution of PCL within both matrices and also a good starch?PCL compatibility, attributed to thelower polyester concentration. The crystalline character of PCL was the responsible of the increment inthe degree of crystallinity of starch matrices, determined by XRD. Moreover, it was demonstrated by TGAthat PCL incorporation did not affect the thermal stability of these starch-based materials. In addition, ashift of Tg values of both glycerol and starch-rich phases to lower values was determined by DSC and DMAtests, attributed to the PCL plasticizing action. Besides, PCL blocking effect to visible and UV radiationswas evident by the incremented opacity and the UV-barrier capacity of the starch films. Finally, watervapor permeability and water solubility values were reduced by PCL incorporation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Thermoplastic Corn-Starch
dc.subject
Poly(E-Caprolactone)
dc.subject
Thermal Processing
dc.subject
Structural And Final Properties
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Enhancement of thermoplastic starch final properties by blending with poly(e- caprolactone)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-05-03T20:27:42Z
dc.journal.volume
134
dc.journal.pagination
205-212
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ninago, Mario Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lencina, María Malvina Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Invest.científicas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Andreucetti, Noemi Amalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ciolino, Andrés Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2015.08.007
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861715007481
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