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dc.contributor.author
Catone, Mariela Verónica  
dc.contributor.author
Palomino, Maria Mercedes  
dc.contributor.author
Legisa, Danilo Mario  
dc.contributor.author
Fina Martin, Joaquina  
dc.contributor.author
Monedero Garcia V.  
dc.contributor.author
Ruzal, Sandra Mónica  
dc.contributor.author
Allievi, Mariana Caludia  
dc.date.available
2022-10-14T17:30:15Z  
dc.date.issued
2021-03  
dc.identifier.citation
Catone, Mariela Verónica; Palomino, Maria Mercedes; Legisa, Danilo Mario; Fina Martin, Joaquina; Monedero Garcia V.; et al.; Lactic acid production using cheese whey based medium in a stirred tank reactor by a ccpA mutant of Lacticaseibacillus casei; Springer; World Journal of Microbiology; 37; 4; 3-2021; 1-14  
dc.identifier.issn
0959-3993  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/173312  
dc.description.abstract
In lactobacilli, CcpA is known to modulate the expression of genes involved in sugar metabolism, stress response and aerobic adaptation. This study aimed to evaluate a ccpA mutant of Lacticaseibacillus casei BL23 to increase lactic acid production using cheese whey. The ccpA derivative (BL71) showed better growth than the L. casei wild-type in the whey medium. In a stirred tank reactor, at 48 h, lactate production by BL71 was eightfold higher than that by BL23. In batch fermentations, the final values reached were 44.23 g L⁻¹ for BL71 and 27.58 g L⁻¹ for BL23. Due to a decrease in the delay of lactate production in the mutant, lactate productivity increased from 0.17 g (L.h)⁻¹ with BL23 to 0.80 g (L.h)⁻¹ with BL71. We found that CcpA would play additional roles in nitrogen metabolism by the regulation of the proteolytic system. BL71 displayed higher activity of the PepX, PepQ and PrtP enzymes than BL23. Analysis of prtP expression confirmed this deregulation in BL71. Promoter analysis of the prtP gene revealed CcpA binding sites with high identity to the cre consensus sequence and the interaction of CcpA with this promoter was confirmed in vitro. We postulate that deregulation of the proteolytic system in BL71 allows a better exploitation of nitrogen resources in cheese whey, resulting in enhanced fermentation capacity. Therefore, the ccpA gene could be a good target for future technological developments aimed at effective and inexpensive lactate production from dairy industrial wastes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CCPA  
dc.subject
CHEESE WHEY  
dc.subject
LACTIC ACID  
dc.subject
LACTICASEIBACILLUS CASEI  
dc.subject
PROTEOLYTIC SYSTEM  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Lactic acid production using cheese whey based medium in a stirred tank reactor by a ccpA mutant of Lacticaseibacillus casei  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-22T00:30:22Z  
dc.journal.volume
37  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
1-14  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Catone, Mariela Verónica. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo en Biotecnología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Palomino, Maria Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Legisa, Danilo Mario. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo en Biotecnología Industrial; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fina Martin, Joaquina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Monedero Garcia V.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España  
dc.description.fil
Fil: Ruzal, Sandra Mónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Allievi, Mariana Caludia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.journal.title
World Journal of Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11274-021-03028-z  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11274-021-03028-z