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dc.contributor.author
Catone, Mariela Verónica
dc.contributor.author
Palomino, Maria Mercedes
dc.contributor.author
Legisa, Danilo Mario
dc.contributor.author
Fina Martin, Joaquina
dc.contributor.author
Monedero Garcia V.
dc.contributor.author
Ruzal, Sandra Mónica
dc.contributor.author
Allievi, Mariana Caludia
dc.date.available
2022-10-14T17:30:15Z
dc.date.issued
2021-03
dc.identifier.citation
Catone, Mariela Verónica; Palomino, Maria Mercedes; Legisa, Danilo Mario; Fina Martin, Joaquina; Monedero Garcia V.; et al.; Lactic acid production using cheese whey based medium in a stirred tank reactor by a ccpA mutant of Lacticaseibacillus casei; Springer; World Journal of Microbiology; 37; 4; 3-2021; 1-14
dc.identifier.issn
0959-3993
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/173312
dc.description.abstract
In lactobacilli, CcpA is known to modulate the expression of genes involved in sugar metabolism, stress response and aerobic adaptation. This study aimed to evaluate a ccpA mutant of Lacticaseibacillus casei BL23 to increase lactic acid production using cheese whey. The ccpA derivative (BL71) showed better growth than the L. casei wild-type in the whey medium. In a stirred tank reactor, at 48 h, lactate production by BL71 was eightfold higher than that by BL23. In batch fermentations, the final values reached were 44.23 g L⁻¹ for BL71 and 27.58 g L⁻¹ for BL23. Due to a decrease in the delay of lactate production in the mutant, lactate productivity increased from 0.17 g (L.h)⁻¹ with BL23 to 0.80 g (L.h)⁻¹ with BL71. We found that CcpA would play additional roles in nitrogen metabolism by the regulation of the proteolytic system. BL71 displayed higher activity of the PepX, PepQ and PrtP enzymes than BL23. Analysis of prtP expression confirmed this deregulation in BL71. Promoter analysis of the prtP gene revealed CcpA binding sites with high identity to the cre consensus sequence and the interaction of CcpA with this promoter was confirmed in vitro. We postulate that deregulation of the proteolytic system in BL71 allows a better exploitation of nitrogen resources in cheese whey, resulting in enhanced fermentation capacity. Therefore, the ccpA gene could be a good target for future technological developments aimed at effective and inexpensive lactate production from dairy industrial wastes.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CCPA
dc.subject
CHEESE WHEY
dc.subject
LACTIC ACID
dc.subject
LACTICASEIBACILLUS CASEI
dc.subject
PROTEOLYTIC SYSTEM
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Lactic acid production using cheese whey based medium in a stirred tank reactor by a ccpA mutant of Lacticaseibacillus casei
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-22T00:30:22Z
dc.journal.volume
37
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Alemania
dc.journal.ciudad
Berlin
dc.description.fil
Fil: Catone, Mariela Verónica. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo en Biotecnología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palomino, Maria Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Legisa, Danilo Mario. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Investigación y Desarrollo en Biotecnología Industrial; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fina Martin, Joaquina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Monedero Garcia V.. Consejo Superior de Investigaciones Científicas; España
dc.description.fil
Fil: Ruzal, Sandra Mónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Allievi, Mariana Caludia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.journal.title
World Journal of Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11274-021-03028-z
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11274-021-03028-z
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