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dc.contributor.author
Dima, Jimena Bernadette
dc.contributor.author
Santos, Maria Victoria
dc.contributor.author
Baron, Pedro Jose
dc.contributor.author
Califano, Alicia Noemi
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2017-06-01T13:56:26Z
dc.date.issued
2014-01
dc.identifier.citation
Dima, Jimena Bernadette; Santos, Maria Victoria; Baron, Pedro Jose; Califano, Alicia Noemi; Zaritzky, Noemi Elisabet; Experimental study and numerical modeling of the freezing process of marine products; Elsevier; Food and Bioproducts Processing; 92; 1; 1-2014; 54-66
dc.identifier.issn
0960-3085
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/17265
dc.description.abstract
An increasing interest in the exploitation of new Patagonian marine crabs was manifested by the industry, due to their commercial value as frozen products. In the present work the freezing of two products: crab meat in plastic pouches and crab claws was experimentally conducted and numerically modeled. Non linear, non-stationary heat conduction partial differential equations were solved to simulate the freezing of pouches, using a computational program in finite elements coded by the authors. The freezing of crab claws was simulated considering the irregular geometry of the system and two domains with different thermal properties (crab meat in contact with a calcareous layer) using Heaviside and Gaussian functions, to obtain a smoother specific heat curve. Heat transfer coefficients in the industrial tunnel freezer were determined from independent experiments. The influence of the freezing rate on the size of the ice crystals was determined by histological observations. Numerical models were satisfactorily validated by means of experimental time-temperature curves obtained at industrial scale in freezing tunnels. Tracking of the warmest point paths in each product was performed. These simulations are of great value for food process design and can help to optimize and control the freezing of new products.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Crab
dc.subject
Freezing
dc.subject
Heat Transfer
dc.subject
Marine Product
dc.subject
Mathematical Modeling
dc.subject
Numerical Simulation
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Experimental study and numerical modeling of the freezing process of marine products
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-05-29T15:47:05Z
dc.journal.volume
92
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
54-66
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Dima, Jimena Bernadette. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Centro Nacional Patagónico; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santos, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baron, Pedro Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Centro Nacional Patagónico; Argentina
dc.description.fil
Fil: Califano, Alicia Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2013.07.012
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308513000771
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