Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Lucero, Cinthia Tamara
dc.contributor.author
Lorda, Graciela Susana
dc.contributor.author
Anzuay, María Soledad
dc.contributor.author
Ludueña, Liliana Mercedes
dc.contributor.author
Taurian, Tania
dc.date.available
2022-10-04T14:52:13Z
dc.date.issued
2021-04
dc.identifier.citation
Lucero, Cinthia Tamara; Lorda, Graciela Susana; Anzuay, María Soledad; Ludueña, Liliana Mercedes; Taurian, Tania; Peanut Endophytic Phosphate Solubilizing Bacteria Increase Growth and P Content of Soybean and Maize Plants; Springer; Current Microbiology; 78; 5; 4-2021; 1961-1972
dc.identifier.issn
0343-8651
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/171764
dc.description.abstract
Phosphorus (P) is a limiting factor of plant development due to its low availability in the soil. The use of endophytic phosphate solubilizing bacteria as a more sustainable alternative to the use of chemical phosphorus fertilizers is proposed in this study. The objectives were to analyze the effect of simple inoculations of native peanut endophytic phosphate solubilizing bacteria on plant growth promotion and P content of soybean and maize and to evaluate their survival and endophytic colonization capacity on these plants. In addition, bacterial plant cell wall degrading enzymes activities in presence or absence of root exudates was determined. Soybean, maize and peanut plants were grown on a microcosm scale and inoculated with Enterobacter sp. J49 or Serratia sp. S119. It was observed that phosphate solubilizing strains promoted the growth of maize and soybean plants and contributed significantly P to their tissues. A significant increase in the phosphate solubilizing capacity of the plant rhizosphere after the end of the assay was observed. The strains showed to survive in plant’s growth substrate and in the case of Enterobacter sp. J49, it showed also to colonize endophytically maize and soybean. Root exudates of the three plants showed to produce changes in pectinase and cellulase activities of the strains. The bacterial strains analyzed in this study constitutes potential sources for the formulation of biofertilizers for their application for several crops in agricultural soils with low P content.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
PEANUT
dc.subject
ENDOPHYTIC BACTERIA
dc.subject
MAIZE
dc.subject
SOYBEAN
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Peanut Endophytic Phosphate Solubilizing Bacteria Increase Growth and P Content of Soybean and Maize Plants
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-20T18:49:37Z
dc.journal.volume
78
dc.journal.number
5
dc.journal.pagination
1961-1972
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Lucero, Cinthia Tamara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lorda, Graciela Susana. Universidad Nacional de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Anzuay, María Soledad. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ludueña, Liliana Mercedes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Taurian, Tania. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina
dc.journal.title
Current Microbiology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00284-021-02469-x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s00284-021-02469-x
Archivos asociados