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dc.contributor.author
Lucero, Cinthia Tamara  
dc.contributor.author
Lorda, Graciela Susana  
dc.contributor.author
Anzuay, María Soledad  
dc.contributor.author
Ludueña, Liliana Mercedes  
dc.contributor.author
Taurian, Tania  
dc.date.available
2022-10-04T14:52:13Z  
dc.date.issued
2021-04  
dc.identifier.citation
Lucero, Cinthia Tamara; Lorda, Graciela Susana; Anzuay, María Soledad; Ludueña, Liliana Mercedes; Taurian, Tania; Peanut Endophytic Phosphate Solubilizing Bacteria Increase Growth and P Content of Soybean and Maize Plants; Springer; Current Microbiology; 78; 5; 4-2021; 1961-1972  
dc.identifier.issn
0343-8651  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/171764  
dc.description.abstract
Phosphorus (P) is a limiting factor of plant development due to its low availability in the soil. The use of endophytic phosphate solubilizing bacteria as a more sustainable alternative to the use of chemical phosphorus fertilizers is proposed in this study. The objectives were to analyze the effect of simple inoculations of native peanut endophytic phosphate solubilizing bacteria on plant growth promotion and P content of soybean and maize and to evaluate their survival and endophytic colonization capacity on these plants. In addition, bacterial plant cell wall degrading enzymes activities in presence or absence of root exudates was determined. Soybean, maize and peanut plants were grown on a microcosm scale and inoculated with Enterobacter sp. J49 or Serratia sp. S119. It was observed that phosphate solubilizing strains promoted the growth of maize and soybean plants and contributed significantly P to their tissues. A significant increase in the phosphate solubilizing capacity of the plant rhizosphere after the end of the assay was observed. The strains showed to survive in plant’s growth substrate and in the case of Enterobacter sp. J49, it showed also to colonize endophytically maize and soybean. Root exudates of the three plants showed to produce changes in pectinase and cellulase activities of the strains. The bacterial strains analyzed in this study constitutes potential sources for the formulation of biofertilizers for their application for several crops in agricultural soils with low P content.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
PEANUT  
dc.subject
ENDOPHYTIC BACTERIA  
dc.subject
MAIZE  
dc.subject
SOYBEAN  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Peanut Endophytic Phosphate Solubilizing Bacteria Increase Growth and P Content of Soybean and Maize Plants  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-20T18:49:37Z  
dc.journal.volume
78  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1961-1972  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Lucero, Cinthia Tamara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Pampa; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lorda, Graciela Susana. Universidad Nacional de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Anzuay, María Soledad. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ludueña, Liliana Mercedes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Taurian, Tania. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Ciencias Naturales; Argentina  
dc.journal.title
Current Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00284-021-02469-x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s00284-021-02469-x