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dc.contributor.author
Tovar Jimenez, Gabriel Ibrahin  
dc.contributor.author
Rivas Rojas, Patricia Carolina  
dc.contributor.author
Lazaro Martinez, Juan Manuel  
dc.contributor.author
Pérez, Claudio Javier  
dc.contributor.author
Wolman, Federico Javier  
dc.contributor.author
Copello, Guillermo Javier  
dc.date.available
2022-10-04T13:05:40Z  
dc.date.issued
2021-02  
dc.identifier.citation
Tovar Jimenez, Gabriel Ibrahin; Rivas Rojas, Patricia Carolina; Lazaro Martinez, Juan Manuel; Pérez, Claudio Javier; Wolman, Federico Javier; et al.; Supramolecular effect of acetate on chitin gelling medium: Structural properties and protein interaction; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 170; 2-2021; 317-325  
dc.identifier.issn
0141-8130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/171673  
dc.description.abstract
In this work, the influence of Sodium Acetate Trihydrate (SAT) on the gelling stage of a chitin hydrogel was studied. Characterization techniques, such as FTIR, Raman, solid-state NMR, Dielectric Spectroscopy, Small-angle X-ray scattering (SAXS), Wide-angle X-ray scattering (WAXS), and X-ray diffraction (XRD) were used to study the effect of SAT on the micro and nanostructure of the material in the wet, dry and freeze-dried states. It was demonstrated that the amount of SAT in the gelling solution can induce a variation in the supramolecular interaction among the polysaccharide chains, which leads to a change in the structural characteristics. In addition, it was observed that the polymer-water interactions are also altered by this structural ordering. Also, the affinity interaction with lysozyme was evaluated and an influence on the adsorption capacity was evidenced with the use of SAT. This could be an advance for biotechnological, biomedical, and food applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHITIN  
dc.subject
GEL  
dc.subject
PROTEIN LYSOZYME  
dc.subject
SODIUM ACETATE  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Supramolecular effect of acetate on chitin gelling medium: Structural properties and protein interaction  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-08-09T17:31:22Z  
dc.journal.volume
170  
dc.journal.pagination
317-325  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Tovar Jimenez, Gabriel Ibrahin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivas Rojas, Patricia Carolina. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lazaro Martinez, Juan Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pérez, Claudio Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wolman, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Copello, Guillermo Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813020353186?via%3Dihub  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.12.144