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dc.contributor.author
Tovar Jimenez, Gabriel Ibrahin
dc.contributor.author
Rivas Rojas, Patricia Carolina
dc.contributor.author
Lazaro Martinez, Juan Manuel
dc.contributor.author
Pérez, Claudio Javier
dc.contributor.author
Wolman, Federico Javier
dc.contributor.author
Copello, Guillermo Javier
dc.date.available
2022-10-04T13:05:40Z
dc.date.issued
2021-02
dc.identifier.citation
Tovar Jimenez, Gabriel Ibrahin; Rivas Rojas, Patricia Carolina; Lazaro Martinez, Juan Manuel; Pérez, Claudio Javier; Wolman, Federico Javier; et al.; Supramolecular effect of acetate on chitin gelling medium: Structural properties and protein interaction; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 170; 2-2021; 317-325
dc.identifier.issn
0141-8130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/171673
dc.description.abstract
In this work, the influence of Sodium Acetate Trihydrate (SAT) on the gelling stage of a chitin hydrogel was studied. Characterization techniques, such as FTIR, Raman, solid-state NMR, Dielectric Spectroscopy, Small-angle X-ray scattering (SAXS), Wide-angle X-ray scattering (WAXS), and X-ray diffraction (XRD) were used to study the effect of SAT on the micro and nanostructure of the material in the wet, dry and freeze-dried states. It was demonstrated that the amount of SAT in the gelling solution can induce a variation in the supramolecular interaction among the polysaccharide chains, which leads to a change in the structural characteristics. In addition, it was observed that the polymer-water interactions are also altered by this structural ordering. Also, the affinity interaction with lysozyme was evaluated and an influence on the adsorption capacity was evidenced with the use of SAT. This could be an advance for biotechnological, biomedical, and food applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHITIN
dc.subject
GEL
dc.subject
PROTEIN LYSOZYME
dc.subject
SODIUM ACETATE
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Supramolecular effect of acetate on chitin gelling medium: Structural properties and protein interaction
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-08-09T17:31:22Z
dc.journal.volume
170
dc.journal.pagination
317-325
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Tovar Jimenez, Gabriel Ibrahin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rivas Rojas, Patricia Carolina. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lazaro Martinez, Juan Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pérez, Claudio Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wolman, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Nanobiotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Nanobiotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Copello, Guillermo Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Metabolismo del Fármaco; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813020353186?via%3Dihub
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.12.144
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