Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Simonelli, Nicolás  
dc.contributor.author
Gagliarini, Nina María  
dc.contributor.author
Medrano, Micaela  
dc.contributor.author
Piermaria, Judith Araceli  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.other
Oliveira, Joaquim Miguel  
dc.contributor.other
Reis, Rui L.  
dc.date.available
2022-09-30T13:39:09Z  
dc.date.issued
2021  
dc.identifier.citation
Simonelli, Nicolás; Gagliarini, Nina María; Medrano, Micaela; Piermaria, Judith Araceli; Abraham, Analia Graciela; Kefiran; Springer; 2021; 1-19  
dc.identifier.isbn
978-3-030-42214-1  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/171210  
dc.description.abstract
Kefiran, a high‐molecular weight exopolysaccharide produced by microorganisms present in the kefir grains or in the fermented milk prepared with them, has displayed an increased attention on account of its physicochemical properties and biological activity. Several health‐promoting properties of kefiran such as epithelium protection against toxigenic factors of Bacillus cereus, antitumoral activity or bifidogenic activity have been reported. Futhermore, antimicrobial, antioxidant or wound healing activity were also reported. Kefiran has a Newtonian behaviour in diluted solutions but pseudoplastic at high concentrations and has promising technological application since it has the ability to increase viscosity and improve viscoelastic properties of acid milk gels, forms viscoelastic gels at low temperature and is able to form transparent films with good mechanical properties as well as can contribute to emulsion stability. Kefiran or kefiran‐whey proteins‐based films are interesting matrix as carriers of probiotics. Kefiran cryogels were also considered as scaffold for tissue engineering or skin repair. Therefore, kefiran arise as a novel biopolymer with a wide range of applications in food and biomedical industries.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
kefiran  
dc.subject
kefir  
dc.subject
lactobacillus  
dc.subject
health promoting properties  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Kefiran  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2022-09-21T14:21:59Z  
dc.journal.pagination
1-19  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Simonelli, Nicolás. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gagliarini, Nina María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Medrano, Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://doi.org/10.1007/978-3-030-35734-4_6-1  
dc.conicet.paginas
990  
dc.source.titulo
Polysaccharides of Microbial Origin: Biomedical Applications