Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Simonelli, Nicolás

dc.contributor.author
Gagliarini, Nina María

dc.contributor.author
Medrano, Micaela

dc.contributor.author
Piermaria, Judith Araceli

dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela

dc.contributor.other
Oliveira, Joaquim Miguel
dc.contributor.other
Reis, Rui L.
dc.date.available
2022-09-30T13:39:09Z
dc.date.issued
2021
dc.identifier.citation
Simonelli, Nicolás; Gagliarini, Nina María; Medrano, Micaela; Piermaria, Judith Araceli; Abraham, Analia Graciela; Kefiran; Springer; 2021; 1-19
dc.identifier.isbn
978-3-030-42214-1
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/171210
dc.description.abstract
Kefiran, a high‐molecular weight exopolysaccharide produced by microorganisms present in the kefir grains or in the fermented milk prepared with them, has displayed an increased attention on account of its physicochemical properties and biological activity. Several health‐promoting properties of kefiran such as epithelium protection against toxigenic factors of Bacillus cereus, antitumoral activity or bifidogenic activity have been reported. Futhermore, antimicrobial, antioxidant or wound healing activity were also reported. Kefiran has a Newtonian behaviour in diluted solutions but pseudoplastic at high concentrations and has promising technological application since it has the ability to increase viscosity and improve viscoelastic properties of acid milk gels, forms viscoelastic gels at low temperature and is able to form transparent films with good mechanical properties as well as can contribute to emulsion stability. Kefiran or kefiran‐whey proteins‐based films are interesting matrix as carriers of probiotics. Kefiran cryogels were also considered as scaffold for tissue engineering or skin repair. Therefore, kefiran arise as a novel biopolymer with a wide range of applications in food and biomedical industries.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
kefiran
dc.subject
kefir
dc.subject
lactobacillus
dc.subject
health promoting properties
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Kefiran
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2022-09-21T14:21:59Z
dc.journal.pagination
1-19
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.description.fil
Fil: Simonelli, Nicolás. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gagliarini, Nina María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medrano, Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://doi.org/10.1007/978-3-030-35734-4_6-1
dc.conicet.paginas
990
dc.source.titulo
Polysaccharides of Microbial Origin: Biomedical Applications
Archivos asociados