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dc.contributor.author
Fragomeno, Melisa  
dc.contributor.author
Assad, Sabrina Eliana  
dc.contributor.author
Mobili, Pablo  
dc.contributor.author
Peruzzo, Pablo Jose  
dc.contributor.author
Minnaard, Jessica  
dc.contributor.author
Perez, Pablo Fernando  
dc.date.available
2022-09-29T14:26:38Z  
dc.date.issued
2021-09  
dc.identifier.citation
Fragomeno, Melisa; Assad, Sabrina Eliana; Mobili, Pablo; Peruzzo, Pablo Jose; Minnaard, Jessica; et al.; Biomodification of acenocoumarol by bifidobacteria; Wiley Blackwell Publishing, Inc; FEMS Microbiology Letters; 368; 18; 9-2021; 1-10  
dc.identifier.issn
0378-1097  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/171014  
dc.description.abstract
The increased interest of consumers in probiotic foods requires a deeper knowledge on the possible interactions with drugs, because their pharmacological properties could be modified. In this context, these studies are relevant for drugs such as acenocoumarol, whose dosage must be controlled due to, among other factors, food-drug interactions. Acenocoumarol is an oral anticoagulant with a narrow therapeutic range. The aim of the present research is to evaluate, in vitro, the effect of bifidobacteria on acenocoumarol. The drug was incubated with Bifidobacterium bifidum CIDCA 5310 or Bifidobacterium adolescentis CIDCA 5317 in MRS broth at 37°C for 24 h in anaerobic conditions. The effect of incubation with sterilized spent culture supernatants (SSCS) was also evaluated. Analysis by RP-HPLC showed that both bifidobacterial strains reduced the area of the acenocoumarol peak and two new peaks were evidenced. In addition, a decrease in the intensity of the bands at 1650, 1390 and 1110/cm was observed in the FTIR spectroscopic determinations. Moreover, a new band appeared at 1720/cm. No effect on the drug was observed when incubation was performed with SSCS. The present study showed a significant change in the concentration of the anticoagulant after incubation with bifidobacteria and results are compatible with biomodification of the drug due to enzymatic activity of bifidobacteria.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACENOCOUMAROL  
dc.subject
ANTICOAGULANTS  
dc.subject
BIFIDOBACTERIA  
dc.subject
BIOMODIFICATION  
dc.subject
ENZYMES  
dc.subject
PROBIOTIC  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Biomodification of acenocoumarol by bifidobacteria  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-20T10:49:27Z  
dc.journal.volume
368  
dc.journal.number
18  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Fragomeno, Melisa. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Assad, Sabrina Eliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mobili, Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peruzzo, Pablo Jose. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Minnaard, Jessica. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Pablo Fernando. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
FEMS Microbiology Letters  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/femsle/advance-article/doi/10.1093/femsle/fnab125/6371100  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1093/femsle/fnab125