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dc.contributor.author
Palatnik, Diana Raquel  
dc.contributor.author
Rinaldoni, Ana Noelia  
dc.contributor.author
Corrales, Diego  
dc.contributor.author
Rolón, María L.  
dc.contributor.author
Montero, Haydeé  
dc.contributor.author
Aranibar, Germán  
dc.contributor.author
Castells, Maria Laura  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.contributor.author
Campderrós, Mercedes Edith  
dc.contributor.other
Ibrahim, Salam  
dc.contributor.other
Gyawali, Rabir  
dc.date.available
2022-09-29T12:30:15Z  
dc.date.issued
2020  
dc.identifier.citation
Palatnik, Diana Raquel; Rinaldoni, Ana Noelia; Corrales, Diego; Rolón, María L.; Montero, Haydeé; et al.; Development of functional cheeses with fructooligosaccharides; IntechOpen; 2020; 1-19  
dc.identifier.isbn
978-1-78984-356-9  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/170922  
dc.description.abstract
Cheese is a food of great consumption in the world; however, some aspects related to its fat content and the possibility of incorporating fiber represent interesting challenges for the dairy industry. In this sense, fructooligosaccharides (FOS), as inulin and agave fructans, exhibit valuable nutritional and functional attributes that can be used as supplements as soluble fiber or as macronutrient substitutes. In this chapter, the study of the development of soft and cream cheeses was performed to determine the operating conditions that allow obtaining products with beneficial health properties taking advantage of the characteristics of this carbohydrate. The skim milk was produced by ultrafiltration, and all the products were characterized physicochemically, including determinations of color, texture, and sensory analysis. The cheeses obtained were of high moisture, >45% (w/w), and reduced fat content (10?25% w/w), including a high protein concentration. The presence of fructans did not significantly modify the texture and appearance of the developed products, but its retention in the matrix was maximal in the case of spreadable cream cheeses containing inulin. Considering the health benefits of fructans and their abundance, this development could represent an innovation for dairy industry.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
IntechOpen  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
QUESOS FUNCIONALES  
dc.subject
FRUCTANOS  
dc.subject
MEMBRANAS  
dc.subject
MICROFILTRACIÓN  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Development of functional cheeses with fructooligosaccharides  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2022-09-26T14:36:39Z  
dc.journal.pagination
1-19  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Palatnik, Diana Raquel. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rinaldoni, Ana Noelia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Corrales, Diego. Instituto Nacional de Tecnología Industrial. Centro de Invest.tec. de la Industria Lactea; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rolón, María L.. No especifíca;  
dc.description.fil
Fil: Montero, Haydeé. No especifíca;  
dc.description.fil
Fil: Aranibar, Germán. No especifíca;  
dc.description.fil
Fil: Castells, Maria Laura. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campderrós, Mercedes Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.intechopen.com/chapters/67249  
dc.conicet.paginas
430  
dc.source.titulo
Handbook of Modern Dairy Science and Technology