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dc.contributor.author
Copado, Claudia Noelia
dc.contributor.author
Julio, Luciana Magdalena
dc.contributor.author
Diehl, Bernd W. K.
dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina
dc.date.available
2022-09-29T02:22:58Z
dc.date.issued
2021-12
dc.identifier.citation
Copado, Claudia Noelia; Julio, Luciana Magdalena; Diehl, Bernd W. K.; Ixtaina, Vanesa Yanet; Tomás, Mabel Cristina; Multilayer microencapsulation of chia seed oil by spray-drying using electrostatic deposition technology; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 152; 112206; 12-2021; 1-12
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/170840
dc.description.abstract
A multilayer microencapsulation process was carried out to protect and deliver chia oil, which presents high nutritional value but also a high susceptibility to lipid oxidation. A high-pressure homogenization was performed with deoiled or hydrolyzed sunflower lecithins (pH 5) to obtain the primary emulsion. The secondary and tertiary layers were deposited, applying the layer-by-layer technique with the addition of chitosan and chia mucilage, respectively. After spray-drying these emulsions, the corresponding microcapsules were obtained and the influence of the types of lecithin (deoiled or hydrolyzed) and microcapsule (mono or multilayered) were studied. The ζ-potential evidenced the electrostatic deposition of the layers through the inversion of the electric charge. Microcapsules presented high microencapsulation efficiency (84–99%) and low moisture content and water activity levels. Most microparticles exhibited whitish and light color, spherical shapes, with continuous and slightly rough walls. The powder dispersibility was compatible with instant foods. All the microcapsules presented low oxidation levels after storage, especially the three-layer systems. This information suggests that multilayer systems can contribute by providing high stability against the oxidative deterioration of functional lipid components present in chia oil.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
MULTILAYER MICROCAPSULES
dc.subject
OMEGA-3 FATTY ACIDS
dc.subject
SPRAY DRYING
dc.subject
CHIA MUCILAGE
dc.subject
MODIFIED SUNFLOWER LECITHIN
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Multilayer microencapsulation of chia seed oil by spray-drying using electrostatic deposition technology
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-21T14:22:21Z
dc.journal.volume
152
dc.journal.number
112206
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Copado, Claudia Noelia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Julio, Luciana Magdalena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diehl, Bernd W. K.. Spectral Service Gmbh Laboratorium Fur Auftragsanalytik; Alemania
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112206
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/2qdczgyo
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