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dc.contributor.author
Aguirre Calvo, Tatiana Rocio  
dc.contributor.author
Molino, Silvia  
dc.contributor.author
Perullini, Ana Mercedes  
dc.contributor.author
Rufián Henares, José Ángel  
dc.contributor.author
Santagapita, Patricio Roman  
dc.date.available
2022-09-28T11:14:09Z  
dc.date.issued
2020-12  
dc.identifier.citation
Aguirre Calvo, Tatiana Rocio; Molino, Silvia; Perullini, Ana Mercedes; Rufián Henares, José Ángel; Santagapita, Patricio Roman; Effects of in vitro digestion–fermentation over global antioxidant response and short chain fatty acid production of beet waste extracts in Ca(II)– alginate beads; Royal Society of Chemistry; Food and Function; 11; 12; 12-2020; 10645-10654  
dc.identifier.issn
2042-6496  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/170723  
dc.description.abstract
The aim of the present work was to analyze the effect of in vitro gastrointestinal digestion-fermentation on antioxidant capacity, total phenols and production of short chain fatty acids (SCFAs) from biocompounds derived from beet waste (leaf and stem) encapsulated in different formulations of Ca(ii)-alginate beads. The encapsulated systems presented higher antioxidant capacity in different phases (digested and fermented) than the extracts without encapsulation, making Ca(ii)-alginate beads a suitable delivery vehicle. Levels of total phenolic compounds and antioxidant capacity of the fermented fraction were up to ten times higher than those of the digested fraction, boosted by the contribution of bioactive compounds from the by-product of beet as well as by sugars and biopolymers. Among the formulations used, those that had excipients (sugars and/or biopolymers) presented a better overall antioxidant response than the beads with just alginate. Guar gum and sucrose lead to a promising enhancement of Ca(ii)-alginate beads not only for preservation and protection but also in terms of stability under in vitro digestion-fermentation and production of SCFAs.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Royal Society of Chemistry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Ca(II)-alginate beads  
dc.subject
antioxidant capacity  
dc.subject
short chain fatty acids  
dc.subject
gut microbiota  
dc.subject
digestion  
dc.subject
fermentation  
dc.subject
total phenols  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effects of in vitro digestion–fermentation over global antioxidant response and short chain fatty acid production of beet waste extracts in Ca(II)– alginate beads  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:05:07Z  
dc.identifier.eissn
2042-650X  
dc.journal.volume
11  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
10645-10654  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Aguirre Calvo, Tatiana Rocio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Molino, Silvia. Universidad de Granada; España  
dc.description.fil
Fil: Perullini, Ana Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rufián Henares, José Ángel. Universidad de Granada; España  
dc.description.fil
Fil: Santagapita, Patricio Roman. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.journal.title
Food and Function  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2020/FO/D0FO02347G  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1039/D0FO02347G