Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo
dc.contributor.author
Di Giorgio, Luciana
dc.contributor.author
Musso, Yanina Soledad
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi
dc.date.available
2022-09-27T18:15:02Z
dc.date.issued
2021-04
dc.identifier.citation
Salgado, Pablo Rodrigo; Di Giorgio, Luciana; Musso, Yanina Soledad; Mauri, Adriana Noemi; Recent Developments in Smart Food Packaging Focused on Biobased and Biodegradable Polymers; Frontiers Media; Frontiers in Sustainable Food Systems; 5; 630993; 4-2021; 1-30
dc.identifier.issn
2571-581X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/170677
dc.description.abstract
Food packaging has a crucial function in the modern food industry. New food packaging technologies seek to meet consumers and industrial's demands. Changes related to food production, sale practices and consumers' lifestyles, along with environmental awareness and the advance in new areas of knowledge (such as nanotechnology or biotechnology), act as driving forces to develop smart packages that can extend food shelf-life, keeping and supervising their innocuousness and quality and also taking care of the environment. This review describes the main concepts and types of active and intelligent food packaging, focusing on recent progress and new trends using biodegradable and biobased polymers. Numerous studies show the great possibilities of these materials. Future research needs to focus on some important aspects such as possibilities to scale-up, costs, regulatory aspects, and consumers' acceptance, to make these systems commercially viable.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Frontiers Media
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACTIVE
dc.subject
BIOBASED
dc.subject
BIODEGRADABLE
dc.subject
FOOD
dc.subject
INTELLIGENT
dc.subject
PACKAGING
dc.subject
RENEWABLE
dc.subject
SMART
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Recent Developments in Smart Food Packaging Focused on Biobased and Biodegradable Polymers
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-21T14:22:10Z
dc.journal.volume
5
dc.journal.number
630993
dc.journal.pagination
1-30
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Di Giorgio, Luciana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Musso, Yanina Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Frontiers in Sustainable Food Systems
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fsufs.2021.630393/full
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3389/fsufs.2021.630393
Archivos asociados