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dc.contributor.author
Salgado, Pablo Rodrigo  
dc.contributor.author
Di Giorgio, Luciana  
dc.contributor.author
Musso, Yanina Soledad  
dc.contributor.author
Mauri, Adriana Noemi  
dc.date.available
2022-09-27T18:15:02Z  
dc.date.issued
2021-04  
dc.identifier.citation
Salgado, Pablo Rodrigo; Di Giorgio, Luciana; Musso, Yanina Soledad; Mauri, Adriana Noemi; Recent Developments in Smart Food Packaging Focused on Biobased and Biodegradable Polymers; Frontiers Media; Frontiers in Sustainable Food Systems; 5; 630993; 4-2021; 1-30  
dc.identifier.issn
2571-581X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/170677  
dc.description.abstract
Food packaging has a crucial function in the modern food industry. New food packaging technologies seek to meet consumers and industrial's demands. Changes related to food production, sale practices and consumers' lifestyles, along with environmental awareness and the advance in new areas of knowledge (such as nanotechnology or biotechnology), act as driving forces to develop smart packages that can extend food shelf-life, keeping and supervising their innocuousness and quality and also taking care of the environment. This review describes the main concepts and types of active and intelligent food packaging, focusing on recent progress and new trends using biodegradable and biobased polymers. Numerous studies show the great possibilities of these materials. Future research needs to focus on some important aspects such as possibilities to scale-up, costs, regulatory aspects, and consumers' acceptance, to make these systems commercially viable.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Frontiers Media  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ACTIVE  
dc.subject
BIOBASED  
dc.subject
BIODEGRADABLE  
dc.subject
FOOD  
dc.subject
INTELLIGENT  
dc.subject
PACKAGING  
dc.subject
RENEWABLE  
dc.subject
SMART  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Recent Developments in Smart Food Packaging Focused on Biobased and Biodegradable Polymers  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-21T14:22:10Z  
dc.journal.volume
5  
dc.journal.number
630993  
dc.journal.pagination
1-30  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Di Giorgio, Luciana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Musso, Yanina Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Frontiers in Sustainable Food Systems  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fsufs.2021.630393/full  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3389/fsufs.2021.630393