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dc.contributor.author
Llive Travez, Lenin Manuel
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dc.contributor.author
Perullini, Ana Mercedes
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dc.contributor.author
Santagapita, Patricio Roman
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dc.contributor.author
Schneider Teixeira, Aline
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dc.contributor.author
Deladino, Lorena
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dc.date.available
2022-09-27T17:42:03Z
dc.date.issued
2020-09
dc.identifier.citation
Llive Travez, Lenin Manuel; Perullini, Ana Mercedes; Santagapita, Patricio Roman; Schneider Teixeira, Aline; Deladino, Lorena; Controlled release of fertilizers from Ca(II)-alginate matrix modified by yerba mate (Ilex paraguariensis) waste; Pergamon-Elsevier Science Ltd; European Polymer Journal; 138; 9-2020; 1-11
dc.identifier.issn
0014-3057
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/170660
dc.description.abstract
Yerba mate (Ilex paraguariensis) is an infusion traditionally drunk in many countries of South America. Along its industrial manufacture, a fine yerba mate powder represents a considerable proportion of the total production, consisting of an industrial by-product not safe for human consumption, rich in minerals, that could be useful as organic compost. In line with current bioeconomic trends, here we present the recycling of yerba mate industrial by-products into urea, potassium and phosphate-containing capsules as an environmentally friendly strategy for the design of controlled-release fertilizers. The capsule matrix is based on Ca(II)-alginate with a final yerba mate powder (YMP) content of 83% w/w. The aim of this work was to study the kinetics of mineral fertilizers release both in soil and water, along with an exhaustive macro and microstructural characterization (PIM, DSC, TGA, SEM-EDX, X ray scan tomography and SAXS) to allow the analysis of structure/function relationships. The encapsulation efficiency and release in water of phosphorous were affected, being significantly lower than urea and potassium and releasing under different mechanism. Retention and degradation in soil was mainly related tocapsule structure, as well as their thermal properties. The incorporation of different fertilizer induced structural changes in Ca(II)-alginate network as assessed by SAXS.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Yerba mate powder
dc.subject
Encapsulation
dc.subject
NPK
dc.subject
Release
dc.subject
Microstructure
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas
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dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas
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dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
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dc.title
Controlled release of fertilizers from Ca(II)-alginate matrix modified by yerba mate (Ilex paraguariensis) waste
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-26T17:52:05Z
dc.journal.volume
138
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Estados Unidos
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dc.description.fil
Fil: Llive Travez, Lenin Manuel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perullini, Ana Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santagapita, Patricio Roman. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
dc.description.fil
Fil: Schneider Teixeira, Aline. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
European Polymer Journal
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0014305720316694
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.eurpolymj.2020.109955
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