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dc.contributor.author
Llive Travez, Lenin Manuel  
dc.contributor.author
Perullini, Ana Mercedes  
dc.contributor.author
Santagapita, Patricio Roman  
dc.contributor.author
Schneider Teixeira, Aline  
dc.contributor.author
Deladino, Lorena  
dc.date.available
2022-09-27T17:42:03Z  
dc.date.issued
2020-09  
dc.identifier.citation
Llive Travez, Lenin Manuel; Perullini, Ana Mercedes; Santagapita, Patricio Roman; Schneider Teixeira, Aline; Deladino, Lorena; Controlled release of fertilizers from Ca(II)-alginate matrix modified by yerba mate (Ilex paraguariensis) waste; Pergamon-Elsevier Science Ltd; European Polymer Journal; 138; 9-2020; 1-11  
dc.identifier.issn
0014-3057  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/170660  
dc.description.abstract
Yerba mate (Ilex paraguariensis) is an infusion traditionally drunk in many countries of South America. Along its industrial manufacture, a fine yerba mate powder represents a considerable proportion of the total production, consisting of an industrial by-product not safe for human consumption, rich in minerals, that could be useful as organic compost. In line with current bioeconomic trends, here we present the recycling of yerba mate industrial by-products into urea, potassium and phosphate-containing capsules as an environmentally friendly strategy for the design of controlled-release fertilizers. The capsule matrix is based on Ca(II)-alginate with a final yerba mate powder (YMP) content of 83% w/w. The aim of this work was to study the kinetics of mineral fertilizers release both in soil and water, along with an exhaustive macro and microstructural characterization (PIM, DSC, TGA, SEM-EDX, X ray scan tomography and SAXS) to allow the analysis of structure/function relationships. The encapsulation efficiency and release in water of phosphorous were affected, being significantly lower than urea and potassium and releasing under different mechanism. Retention and degradation in soil was mainly related tocapsule structure, as well as their thermal properties. The incorporation of different fertilizer induced structural changes in Ca(II)-alginate network as assessed by SAXS.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Pergamon-Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Yerba mate powder  
dc.subject
Encapsulation  
dc.subject
NPK  
dc.subject
Release  
dc.subject
Microstructure  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Naturales y Exactas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Controlled release of fertilizers from Ca(II)-alginate matrix modified by yerba mate (Ilex paraguariensis) waste  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-26T17:52:05Z  
dc.journal.volume
138  
dc.journal.pagination
1-11  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Llive Travez, Lenin Manuel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perullini, Ana Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Santagapita, Patricio Roman. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schneider Teixeira, Aline. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
European Polymer Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0014305720316694  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.eurpolymj.2020.109955