Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Poliero, Aimará Ayelen  
dc.contributor.author
Aubone, Ines  
dc.contributor.author
Amadei Enghelmayer, Marisa  
dc.contributor.author
Rosso, Valeria Soledad  
dc.contributor.author
Müller, Pablo Fernando  
dc.contributor.author
Fuselli, Sandra Rosa  
dc.contributor.author
Alonso Salces, Rosa Maria  
dc.date.available
2022-09-26T10:13:57Z  
dc.date.issued
2022-04-07  
dc.identifier.citation
Poliero, Aimará Ayelen; Aubone, Ines; Amadei Enghelmayer, Marisa; Rosso, Valeria Soledad; Müller, Pablo Fernando; et al.; Characterization of Argentinian Honeys Based on their Sugar Profiles and Quality Parameters; United Scientific Group; Journal of Food Chemistry and Nanotechnology; 8; 2; 7-4-2022; 26-37  
dc.identifier.issn
2471-4291  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/170321  
dc.description.abstract
The honeys from the Argentinian provinces of Buenos Aires, La Rioja,Catamarca and Misiones were characterised by the sugar profile (fructose, glucose,sucrose, turanose, maltose and erlose) and the physicochemical parameters (freeacidity, pH, electrical conductivity (EC), colour and contents of moisture, ash,total soluble solids and hydroxymethylfurfural (HMF)) used for honey qualitycontrol. Authentic and traceable honey samples (n = 572) collected along fiveharvests were analysed using the official analytical methods. All honeys met thespecifications of the national and/or international standards for the evaluatedparameters, which denoted the blossom origin of most honeys, and confirmedtheir high quality, good maturity and freshness. The influence of the flora andthe pedoclimatic conditions of each phytogeographical region on the physicaland chemical properties of honey allowed its characterization. Thus, BuenosAires produced typical lighter honeys, and Misiones and Catamarca, darker ones.Buenos Aires honeys presented particular lower values of pH, EC, ash, HMF andmaltose, and higher concentrations of erlose. Misiones honeys exhibited highervalues of moisture, free acidity, EC and turanose amounts, and lower contentsof fructose, glucose and total soluble solids. La Rioja honeys showed higherpH and ºBrix values; and Catamarca honeys, higher sucrose contents. To theauthors? knowledge, the sugar profiles and several quality parameters of honeysfrom Misiones and Catamarca are here reported for the first time, as well as anyphysical and chemical data on La Rioja honeys.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
United Scientific Group  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
HONEY  
dc.subject
CARBOHYDRATE  
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS  
dc.subject
TRACEABILITY  
dc.subject
PHYTOGEOGRAPHIC PROVINCE  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Characterization of Argentinian Honeys Based on their Sugar Profiles and Quality Parameters  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-08-22T18:28:25Z  
dc.journal.volume
8  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
26-37  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Poliero, Aimará Ayelen. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aubone, Ines. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Amadei Enghelmayer, Marisa. No especifíca;  
dc.description.fil
Fil: Rosso, Valeria Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Müller, Pablo Fernando. Instituto Nuestra Señora de Itatí. Profesorado en Ciencias Agrarias y Protección Ambiental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fuselli, Sandra Rosa. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alonso Salces, Rosa Maria. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Chemistry and Nanotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://foodchemistryjournal.com/2022/04/07/characterization-of-argentinian-honeys-based-on-their-sugar-profiles-and-quality-parameters/  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.17756/jfcn.2022-123