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dc.contributor.author
Correa Deza, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Diaz Vergara, Ladislao Ivan  
dc.contributor.author
Salva, Maria Susana  
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica  
dc.contributor.author
Font, Graciela Maria  
dc.contributor.author
Gerez, Carla Luciana  
dc.date.available
2022-09-14T19:13:08Z  
dc.date.issued
2021-09-11  
dc.identifier.citation
Correa Deza, Maria Alejandra; Diaz Vergara, Ladislao Ivan; Salva, Maria Susana; Montenegro, Mariana Angélica; Font, Graciela Maria; et al.; Inorganic additive improves the survival of the probiotic Lacticaseibacillus rhamnosus CRL1505 during spray drying, rehydration, and storage; Springer; Current Microbiology; 78; 11; 11-9-2021; 3863-3871  
dc.identifier.issn
0343-8651  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/168775  
dc.description.abstract
In previous in vitro studies, an inorganic additive (MCM3) showed a thermo-protective effect on the cell viability of Lacticaseibacillus rhamnosus CRL1505 (Lr-CRL1505). In this work, cultures of this probiotic strain were spray dried at lab scale using two carriers: maltodextrin (powder MA) and maltodextrin plus MCM3 (powder MA/MCM3). The cell survival was higher in powder MA/MCM3 (72.8%) than in powder MA (42.8%). Different rehydration media, including the additive MCM3, and two temperatures (37 °C and 45 °C) were evaluated. The best results were obtained in cells rehydrated at 37 °C in MCM3. During the storage of the powders, the highest cell counts were observed in the MA/MCM3 powder. Our results demonstrated that the presence of MCM3 in the carrier and in reconstitution media benefits the spray drying process and the recovery of dehydrated cells. Thus, the use of this additive of inorganic nature and low cost represents a promising technological alternative.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CULTURE MEDIA  
dc.subject
FLUID THERAPY  
dc.subject
POWDERS  
dc.subject
PROBIOTICS  
dc.subject
SPRAY DRYING  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Inorganic additive improves the survival of the probiotic Lacticaseibacillus rhamnosus CRL1505 during spray drying, rehydration, and storage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-08-24T19:16:19Z  
dc.identifier.eissn
1432-0991  
dc.journal.volume
78  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
3863-3871  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
New York  
dc.description.fil
Fil: Correa Deza, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Diaz Vergara, Ladislao Ivan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salva, Maria Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Font, Graciela Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerez, Carla Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.journal.title
Current Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s00284-021-02648-w  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00284-021-02648-w