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dc.contributor.author
Correa Deza, Maria Alejandra

dc.contributor.author
Diaz Vergara, Ladislao Ivan

dc.contributor.author
Salva, Maria Susana

dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica

dc.contributor.author
Font, Graciela Maria

dc.contributor.author
Gerez, Carla Luciana

dc.date.available
2022-09-14T19:13:08Z
dc.date.issued
2021-09-11
dc.identifier.citation
Correa Deza, Maria Alejandra; Diaz Vergara, Ladislao Ivan; Salva, Maria Susana; Montenegro, Mariana Angélica; Font, Graciela Maria; et al.; Inorganic additive improves the survival of the probiotic Lacticaseibacillus rhamnosus CRL1505 during spray drying, rehydration, and storage; Springer; Current Microbiology; 78; 11; 11-9-2021; 3863-3871
dc.identifier.issn
0343-8651
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/168775
dc.description.abstract
In previous in vitro studies, an inorganic additive (MCM3) showed a thermo-protective effect on the cell viability of Lacticaseibacillus rhamnosus CRL1505 (Lr-CRL1505). In this work, cultures of this probiotic strain were spray dried at lab scale using two carriers: maltodextrin (powder MA) and maltodextrin plus MCM3 (powder MA/MCM3). The cell survival was higher in powder MA/MCM3 (72.8%) than in powder MA (42.8%). Different rehydration media, including the additive MCM3, and two temperatures (37 °C and 45 °C) were evaluated. The best results were obtained in cells rehydrated at 37 °C in MCM3. During the storage of the powders, the highest cell counts were observed in the MA/MCM3 powder. Our results demonstrated that the presence of MCM3 in the carrier and in reconstitution media benefits the spray drying process and the recovery of dehydrated cells. Thus, the use of this additive of inorganic nature and low cost represents a promising technological alternative.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CULTURE MEDIA
dc.subject
FLUID THERAPY
dc.subject
POWDERS
dc.subject
PROBIOTICS
dc.subject
SPRAY DRYING
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación

dc.subject.classification
Biotecnología Industrial

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Inorganic additive improves the survival of the probiotic Lacticaseibacillus rhamnosus CRL1505 during spray drying, rehydration, and storage
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-08-24T19:16:19Z
dc.identifier.eissn
1432-0991
dc.journal.volume
78
dc.journal.number
11
dc.journal.pagination
3863-3871
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.journal.ciudad
New York
dc.description.fil
Fil: Correa Deza, Maria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Diaz Vergara, Ladislao Ivan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salva, Maria Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
dc.description.fil
Fil: Font, Graciela Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gerez, Carla Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.journal.title
Current Microbiology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s00284-021-02648-w
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s00284-021-02648-w
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