Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Pok, Paula Sol  
dc.contributor.author
García Londoño, Víctor Alonso  
dc.contributor.author
Vicente, Sebastián  
dc.contributor.author
Pacin, Ana  
dc.contributor.author
Alzamora, Stella Maris  
dc.contributor.author
Resnik, Silvia Liliana  
dc.date.available
2022-09-14T10:34:46Z  
dc.date.issued
2021-03  
dc.identifier.citation
Pok, Paula Sol; García Londoño, Víctor Alonso; Vicente, Sebastián; Pacin, Ana; Alzamora, Stella Maris; et al.; Citrus flavonoids against Fusarium verticillioides in post‐harvest maize: Minimization of fumonisins and alteration of fungal ultrastructure; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Applied Microbiology; 132; 3; 3-2021; 2234-2248  
dc.identifier.issn
1364-5072  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/168631  
dc.description.abstract
Aims: To minimize fumonisins (FBs) accumulation by Fusarium verticillioides in post-harvest maize, using flavonoids obtained from citrus residues: naringin (NAR), neohesperidin (NEO), quercetin (QUER), and its mixtures. Methods and Results: Response surface methodology with Box-Behnken design was applied in maize at 0.98 and 0.95 aw. The optimal mixture found, composed of 0.40 mmol kg−1 NAR, 0.16 mmol kg−1 NEO and 0.37 mmol kg−1 QUER, reduced the accumulation of FBs B1, B2, and B3 by 88 ± 6%, 90 ± 6% and 85 ± 5%, respectively, when applied to maize at 0.98 aw. The mentioned mixture led to a 54 ± 9% reduction of fumonisin B1 accumulation in maize adjusted to 0.95 aw. These flavonoids applied individually and as a mixture, affected the structure of both the cell wall and the cytoplasm of F. verticillioides. The cell wall lost rigidity and the cells appeared highly deformed, with ruptured plasmalemma and disrupted endomembranes. Conclusions: It was possible to diminish the accumulation of FBs in maize by a highly toxigenic Fusarium strain, producing severe damage to its ultrastructure. Significance and Impact of Study: The results indicate the possible use of flavonoids from citrus industry residues as natural and environmentally friendly antifungal agents to restrain the accumulation of FBs in stored maize.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
maize  
dc.subject
mycotoxins  
dc.subject
naringin  
dc.subject
response surfacemethodology  
dc.subject
neohesperidin  
dc.subject
quercetin  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Citrus flavonoids against Fusarium verticillioides in post‐harvest maize: Minimization of fumonisins and alteration of fungal ultrastructure  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-07T17:31:16Z  
dc.journal.volume
132  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
2234-2248  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Pok, Paula Sol. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García Londoño, Víctor Alonso. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Sebastián. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pacin, Ana. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alzamora, Stella Maris. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Resnik, Silvia Liliana. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Applied Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jam.15373  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jam.15373