Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Rozo Ortega, Ginna Paola  
dc.contributor.author
Serrago, Roman Augusto  
dc.contributor.author
Lo Valvo, Patricio Javier  
dc.contributor.author
Fleitas, María Constanza  
dc.contributor.author
Simon, Maria Rosa  
dc.contributor.author
Miralles, Daniel Julio  
dc.date.available
2022-09-13T11:22:59Z  
dc.date.issued
2021-05  
dc.identifier.citation
Rozo Ortega, Ginna Paola; Serrago, Roman Augusto; Lo Valvo, Patricio Javier; Fleitas, María Constanza; Simon, Maria Rosa; et al.; Grain yield, milling and breadmaking quality responses to foliar diseases in old and modern Argentinean wheat cultivars; Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd; Journal of Cereal Science; 99; 103211; 5-2021; 1-10  
dc.identifier.issn
0733-5210  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/168458  
dc.description.abstract
Foliar diseases limit yield and modify the quality of the bread wheat. Due to genetic improvement reduced source:sink ratio, it is possible to speculate that the diseases infections penalize yield more in modern than in old cultivars, affecting differentially quality commercial and milling properties. The objective of this work was to analyze the changes in yield and quality of bread wheat due to the presence of foliar diseases in old and modern bread wheat cultivars artificially inoculated with Puccinia triticina, compared to a control plots protected with fungicide. Foliar diseases penalized yield due to reductions in the number of grains in all cultivars. Protein in grain-flour, wet-dry gluten and sedimentation were reduced when Pyrenophora tritici-repentis was the main pathogen, while Puccinia triticina only reduced the protein content in grain. Modern cultivars shower greater decreased proteins in grain-flour and gluten than old cultivars, probably associated with higher yield and lower source:sink ratio respect to the old cultivars. The changes in dough rheology and breadmaking quality, as a consequence of foliar diseases, were not as marked or as consistent as observed on milling quality, and the magnitude and direction of those effects were not as clear as those observed in milling quality.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FOLIAR DISEASES  
dc.subject
GRAIN YIELD  
dc.subject
MILLING AND BREADMAKING QUALITY  
dc.subject
WHEAT (TRITICUM AESTIVUM L.)  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Grain yield, milling and breadmaking quality responses to foliar diseases in old and modern Argentinean wheat cultivars  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-08-23T20:53:15Z  
dc.journal.volume
99  
dc.journal.number
103211  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Rozo Ortega, Ginna Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Serrago, Roman Augusto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lo Valvo, Patricio Javier. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fleitas, María Constanza. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Cátedra de Cerealicultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Simon, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Cátedra de Cerealicultura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Miralles, Daniel Julio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Cereal Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2021.103211  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733521021000527