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dc.contributor.author
Montes de Oca Avalos, Juan Manuel
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dc.contributor.author
Huck Iriart, Cristián
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dc.contributor.author
Borroni, Maria Virginia
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dc.contributor.author
Martínez, Karina Dafne
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dc.contributor.author
Candal, Roberto Jorge
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dc.contributor.author
Herrera, Maria Lidia
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dc.date.available
2022-09-12T18:16:17Z
dc.date.issued
2020-04
dc.identifier.citation
Montes de Oca Avalos, Juan Manuel; Huck Iriart, Cristián; Borroni, Maria Virginia; Martínez, Karina Dafne; Candal, Roberto Jorge; et al.; Structural characterization of nanoemulsions stabilized with sodium caseinate and of the hydrogels prepared from them by acid-induced gelation; Elsevier; Current Research in Food Science; 3; 4-2020; 113-121
dc.identifier.issn
2665-9271
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/168414
dc.description.abstract
Hydrogels obtained by acidification with glucono-δ-lactone (GDL), starting from nanoemulsions formulated with different concentrations of sodium caseinate (1–4 wt%) or 4 wt% sodium caseinate and sucrose (2–8 wt%), were prepared with the aim of quantifying structural parameters of both, initial nanoemulsions and hydrogels after 2.5 h of GDL addition, using the Guinier-Porod (GP) or the generalized GP models. Gelation process was followed by performing in situ temperature-controlled X-ray small angle scattering experiments (SAXS) using synchrotron radiation. In nanoemulsions, the calculated radius of gyration for oil nanodroplets (Rgoil) decreased with increasing protein concentration and for the 4 wt% protein nanoemulsion, with increasing sucrose content. Calculated values of Rgoil were validated correlating them with experimental Z-average values as measured by dynamic light scattering (DLS). For hydrogels, radii of gyration for the sphere equivalent to the hydrogel scattering object (Rgsph) were close to 3 nm while correlation distances among building blocks (Rg2) were dependent on formulation. They increased with increasing contents of sodium caseinate and sucrose. Rg2 parameter linearly correlated with hydrogel strength (G’∞): a more connected nanostructure led to a stronger hydrogel.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
GUINIER-POROD MODEL
dc.subject
HYDROGEL
dc.subject
NANOEMULSION
dc.subject
NANOSTRUCTURE
dc.subject
SAXS
dc.subject.classification
Química Coloidal
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dc.subject.classification
Ciencias Químicas
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dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
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dc.title
Structural characterization of nanoemulsions stabilized with sodium caseinate and of the hydrogels prepared from them by acid-induced gelation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-12T14:36:33Z
dc.journal.volume
3
dc.journal.pagination
113-121
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.description.fil
Fil: Montes de Oca Avalos, Juan Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Huck Iriart, Cristián. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Borroni, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martínez, Karina Dafne. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Candal, Roberto Jorge. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Herrera, Maria Lidia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
dc.journal.title
Current Research in Food Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2665927120300174
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.crfs.2020.03.010
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