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dc.contributor.author
Di Bella, Carla Estefania  
dc.contributor.author
Garcia Parisi, Pablo Adrian  
dc.contributor.author
Lattanzi, Fernando Alfredo  
dc.contributor.author
Druille, Magdalena  
dc.contributor.author
Schnyder, Hans  
dc.contributor.author
Grimoldi, Agustin Alberto  
dc.date.available
2022-09-09T15:29:43Z  
dc.date.issued
2019-08  
dc.identifier.citation
Di Bella, Carla Estefania; Garcia Parisi, Pablo Adrian; Lattanzi, Fernando Alfredo; Druille, Magdalena; Schnyder, Hans; et al.; Grass to legume facilitation in saline-sodic steppes: influence of vegetation seasonality and root symbionts; Springer; Plant and Soil; 443; 1-2; 8-2019; 509-523  
dc.identifier.issn
0032-079X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/168150  
dc.description.abstract
Aim: Identify key factors driving legume seedlings performance in saline-sodic soils. Methods: Five plots were established in paired sub-humid steppes with saline-sodic soils dominated by Distichlis spicata or Panicum coloratum. In each plot, Lotus tenuis was sown in autumn and individual plants were collected close to nurse plants (dominant species), and in open areas, at the end of the cold and warm seasons. Carbon and nutrient acquisition (through C and O isotopic composition and N and P content measurements) and plant symbiotic functioning (through N fixation by rhizobia and mycorrhizal colonization measurements) were determined. Results: Biomass of legume grown close to a nurse plant was always higher than in open areas. This increase was higher close to P. coloratum and to D. spicata in the cold and warm seasons, respectively. In both cases, L. tenuis improved its nutrient acquisition and symbiosis functioning. N-acquisition and rhizobia efficiency increased in the most facilitated L. tenuis plants in the cold season while P-acquisition was greater in the warm season. Conclusions: Grass-to-legume facilitation in sub-humid steppes with saline-sodic soils was detected in cold and warm seasons, differing between steppes in relationship with the vegetation growing rate and the establishment and functioning of legume-rhizobia-mycorrhiza symbioses.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
DUAL ISOTOPE APPROACH  
dc.subject
LOTUS TENUIS  
dc.subject
N FIXATION  
dc.subject
N ISOTOPIC COMPOSITION  
dc.subject
MYCORRHIZA  
dc.subject
HALOMORPHIC SOILS  
dc.subject.classification
Ciencias del Suelo  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Grass to legume facilitation in saline-sodic steppes: influence of vegetation seasonality and root symbionts  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-12-15T14:17:08Z  
dc.journal.volume
443  
dc.journal.number
1-2  
dc.journal.pagination
509-523  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Di Bella, Carla Estefania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia Parisi, Pablo Adrian. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal. Cátedra de Forrajicultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lattanzi, Fernando Alfredo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Technische Universität München; Alemania  
dc.description.fil
Fil: Druille, Magdalena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal. Cátedra de Forrajicultura; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Schnyder, Hans. Technische Universität München; Alemania  
dc.description.fil
Fil: Grimoldi, Agustin Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Animal. Cátedra de Forrajicultura; Argentina  
dc.journal.title
Plant and Soil  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/10.1007/s11104-019-04247-y  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/s11104-019-04247-y