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dc.contributor.author
Cabezudo, Ignacio

dc.contributor.author
Meini, María Rocío

dc.contributor.author
Di Ponte, Carla C.
dc.contributor.author
Melnichuk, Natasha

dc.contributor.author
Boschetti, Carlos Eugenio

dc.contributor.author
Romanini, Diana

dc.date.available
2022-09-05T18:26:03Z
dc.date.issued
2021-02-15
dc.identifier.citation
Cabezudo, Ignacio; Meini, María Rocío; Di Ponte, Carla C.; Melnichuk, Natasha; Boschetti, Carlos Eugenio; et al.; Soybean (Glycine max) hull valorization through the extraction of polyphenols by green alternative methods; Elsevier; Food Chemistry; 338; 15-2-2021; 1-8
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/167405
dc.description.abstract
Soybean is one of the greatest crops in the world, with about 348.7 million tons being produced in 2018. Soybean hull is a by-product produced during the processing of soybean to obtain flour and oil. Though not being actually exploited, it is a source of polyphenols with antioxidant activity. Here, the extraction of polyphenols from soybean hull was performed by means of an alkaline hydrolysis treatment, which was optimized by the response surface methodology. At the optimal region, a total phenolic content of 0.72 g gallic acid equivalents per 100 g of soybean hull was obtained with an antioxidant activity of 2.17 mmoles of Trolox equivalents. Polyphenols responsible for the antioxidant activities were identified by LC–MS, including phenolic acids, anthocyanins, stilbenes, and the two main isoflavones of soybean, daidzein and genistein, in their non-glycosylated form. Other alternative extraction methods based on Aspergillus oryzae fermentation and α-amylase hydrolysis are also proposed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT
dc.subject
ASPERGILLUS ORYZAE
dc.subject
EXTRACTION
dc.subject
FERMENTATION
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject
SOYBEAN HULL
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Soybean (Glycine max) hull valorization through the extraction of polyphenols by green alternative methods
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-08-30T19:57:38Z
dc.identifier.eissn
1873-7072
dc.journal.volume
338
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Cabezudo, Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Meini, María Rocío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Biológica. Área Biofísica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Di Ponte, Carla C.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Melnichuk, Natasha. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Boschetti, Carlos Eugenio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romanini, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620319932?via%3Dihub
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128131
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