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dc.contributor.author
Cabezudo, Ignacio  
dc.contributor.author
Meini, María Rocío  
dc.contributor.author
Di Ponte, Carla C.  
dc.contributor.author
Melnichuk, Natasha  
dc.contributor.author
Boschetti, Carlos Eugenio  
dc.contributor.author
Romanini, Diana  
dc.date.available
2022-09-05T18:26:03Z  
dc.date.issued
2021-02-15  
dc.identifier.citation
Cabezudo, Ignacio; Meini, María Rocío; Di Ponte, Carla C.; Melnichuk, Natasha; Boschetti, Carlos Eugenio; et al.; Soybean (Glycine max) hull valorization through the extraction of polyphenols by green alternative methods; Elsevier; Food Chemistry; 338; 15-2-2021; 1-8  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/167405  
dc.description.abstract
Soybean is one of the greatest crops in the world, with about 348.7 million tons being produced in 2018. Soybean hull is a by-product produced during the processing of soybean to obtain flour and oil. Though not being actually exploited, it is a source of polyphenols with antioxidant activity. Here, the extraction of polyphenols from soybean hull was performed by means of an alkaline hydrolysis treatment, which was optimized by the response surface methodology. At the optimal region, a total phenolic content of 0.72 g gallic acid equivalents per 100 g of soybean hull was obtained with an antioxidant activity of 2.17 mmoles of Trolox equivalents. Polyphenols responsible for the antioxidant activities were identified by LC–MS, including phenolic acids, anthocyanins, stilbenes, and the two main isoflavones of soybean, daidzein and genistein, in their non-glycosylated form. Other alternative extraction methods based on Aspergillus oryzae fermentation and α-amylase hydrolysis are also proposed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT  
dc.subject
ASPERGILLUS ORYZAE  
dc.subject
EXTRACTION  
dc.subject
FERMENTATION  
dc.subject
POLYPHENOLS  
dc.subject
SOYBEAN HULL  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Soybean (Glycine max) hull valorization through the extraction of polyphenols by green alternative methods  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-08-30T19:57:38Z  
dc.identifier.eissn
1873-7072  
dc.journal.volume
338  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Cabezudo, Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Meini, María Rocío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Biológica. Área Biofísica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Di Ponte, Carla C.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Melnichuk, Natasha. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Boschetti, Carlos Eugenio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romanini, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620319932?via%3Dihub  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128131