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dc.contributor.author
Finos, Marianela B.
dc.contributor.author
Deseta, Maria Laura Griselda

dc.contributor.author
Sponton, Osvaldo Ernesto

dc.contributor.author
Frisón, Laura Noemí

dc.contributor.author
Musumeci, Matias Alejandro

dc.contributor.author
Santiago, Liliana Gabriela

dc.contributor.author
Perez, Adrián Alejandro

dc.date.available
2022-09-05T17:07:43Z
dc.date.issued
2021-11
dc.identifier.citation
Finos, Marianela B.; Deseta, Maria Laura Griselda; Sponton, Osvaldo Ernesto; Frisón, Laura Noemí; Musumeci, Matias Alejandro; et al.; Evaluation of ovalbumin nanocarriers to promote the vehiculization and antifungal properties of cinnamaldehyde in aqueous media; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 151; 112224; 11-2021; 1-11
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/167384
dc.description.abstract
This paper is aimed to evaluate the vehiculization of trans-cinnamaldehyde (CIN) through the formation of complexes with ovalbumin (OVA) and heat-induced OVA nanoparticles (OVAn) to promote its application in aqueous media. OVAn production variables (pH and protein concentration) and some physicochemical features (size, surface hydrophobicity, and molecular weight) were explored. Complex formation was examined in terms of stoichiometric and thermodynamic (ΔH°, ΔS°, and ΔG°) parameters by applying fluorescence spectroscopy. Results revealed the strong influence of the OVA conformational state (native or aggregated) on CIN vehiculization. However, all systems showed similar encapsulation efficiencies (~62%). Besides, nanosized complexes were colloidally stable at pH 3.0 and 7.0. Finally, their antifungal properties against the Aspergillus niger species (as a microbial model) were determined, being the OVA-CIN complex the most efficient. The preservation of the conformational structure of OVA as a nanocarrier was relevant to promote the CIN antifungal properties in aqueous media.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
ANTIFUNGAL PROPERTIES
dc.subject
CINNAMALDEHYDE
dc.subject
NANOCARRIERS
dc.subject
NANOCOMPLEXES
dc.subject
OVALBUMIN
dc.subject.classification
Nano-materiales

dc.subject.classification
Nanotecnología

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Evaluation of ovalbumin nanocarriers to promote the vehiculization and antifungal properties of cinnamaldehyde in aqueous media
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-08-29T13:53:21Z
dc.identifier.eissn
1096-1127
dc.journal.volume
151
dc.journal.number
112224
dc.journal.pagination
1-11
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Finos, Marianela B.. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina. Ministerio de Ciencia. Tecnología e Innovación Productiva. Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Deseta, Maria Laura Griselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sponton, Osvaldo Ernesto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Frisón, Laura Noemí. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Musumeci, Matias Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Santiago, Liliana Gabriela. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Adrián Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643821013773
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112224
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